Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Agentura ochrany přírody a krajiny má výhrady k nové podobě horské chaty na Smědavě. Na termín otevření 1. července to ale žádný vliv nemá

23. 06. 2023 | 16:00

Jak už jsme tento týden informovali, na Smědavě v Jizerských horách se chýlí k závěru výstavba nové horské chaty, bourání předchozí vzbudilo velké emoce. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR má k nové podobě chaty výhrady, protože neodpovídá původně schválené dokumentaci.

smedava1 2406irma
Foto z 23.června 2023: Artur Irma, historické snímky ve fotogalerii z www.chatasmedava.cz a našeho archivu

Agentura chce nápravu. Vedoucí oddělení Správy CHKO Jizerské hory AOPK Tomáš Korytář dnes ČTK a České televizi řekl, že největší rozpor je v provedení severozápadní strany. Střecha tam je dvoubarevná a plechy z ní vedou až na zem, čímž překrývají část dřevěné stěny chaty.

Majitelem horské chaty je Jindřich Řehák. Dnes se pro ČTK a ČT ohledně chaty odmítl vyjádřit. Na webu chaty uvádí, že bude v provozu od příští soboty, tedy 1. července. Výtky ochránců přírody jejímu otevření nebrání. "Samozřejmě tohle je prvek, které tomu předběžnému užívání přímo nebrání. To znamená, my jsme vyslovili souhlas s předběžným užíváním za podmínky, že do určitého termínu bude stavba realizována v souladu s odsouhlasenou dokumentací," řekl Korytář.

Foto z 23.června 2023: Artur Irma

Termín nápravy je podle něj stanovený do konce letošního listopadu. Neznamená to ale, že dodatečné úpravy se opravdu uskuteční, neboť si majitel objektu podal žádost o změnu stavby. Výsledek nechtěl Korytář předjímat. "Nicméně Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky bude prosazovat to, co jsem říkal. To znamená soulad s původní odsouhlasenou dokumentací, aby stavba respektovala architektonicky stavební pravidla, která pro tuto lokalitu jsou," dodal.

Foto z neděle 18. června 2023.

Horská chata Smědava (německy Wittighaus) je mezi vrcholem Jizera a Plochým vrchem u Smědavské silnice. Leží v blízkosti Černých jezírek a rašelinišť Jizery a patří mezi nástupní místa Jizerských hor. První smědavská chata byla na tomto místě postavena již v roce 1841, silnice k ní byla přivedena o půlstoletí později. Původní chata vyhořela v roce 1932, druhá zde stála od roku 1935 až do svého zbourání na sklonku roku 2021.

Smědava, jak bude vypadat po 1. červenci 2023, vizualizace z www.chatasmedava.cz

Současná vznikla na půdorysu předchozí, rozdíl mezi nimi je ale patrný na první pohled. "Stará měla svůj příběh. Byla tady hromadu let, měla svoje kouzlo. Možná si to ale člověk v hlavě promění a bude se mu líbit i nová. To se uvidí až půjde dovnitř," řekla dnes ČTK a ČT jedna z turistek, Magda Střílková z Lipníku nad Bečvou.

čtk