Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bývalý sklad proměnili na Gymnáziu ve Frýdlantu za čtvrt milionu v relaxační studovnu

24. 05. 2022 | 6:47

V relaxační studovnu proměnilo Gymnázium ve Frýdlantu bývalý sklad. Vybavena je na základě nejmodernějších poznatků z ergonomie a výzkumů týkajících se zdravého prostředí pro práci s počítačem. Studovna má nastavitelné osvětlení, speciální nátěr stropu umí likvidovat viry, bakterie i plísně, a snižuje tak nemocnost těch, kdo tam pracují nebo relaxují.

studentkaVš
ilustrační foto

Úprava a vybavení prostoru přišly na čtvrt milionu korun, řekla ČTK mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

Vybavení má studentům umožnit pracovat ve zdravém prostředí a tím si šetřit své zdraví, ale má jim také ukázat, jak takové vybavení vypadá. "Aby jednou věděli, co mají od svých zaměstnavatelů v případě práce na počítači v kanceláři vyžadovat. Protože pokud by opravdu jejich kancelář vypadala jako tato místnost, odpadly by u nich problémy se zády, krční páteří a podobně, což je dokázáno a podpořeno výzkumy," doplnila architektka Šárka Daňková ze společnosti Ergo working space, která byla autorkou návrhu.

V nové studovně jsou výškově nastavitelné stoly a držáky monitorů, které umožní vytvořit si ideální pracovní prostředí, které nezatěžuje záda ani krční páteř. "V místnosti nejsou židle, protože studenti se během dne nasedí víc, než je zdrávo, a sednout si tak mohou k práci u počítače jen na balanční sedáky či na míče. Na těch ale nedoporučujeme sedět déle než deset až 15 minut," řekla Daňková.

U počítače mohou stát studenti na balanční podložce gymba, která podporuje zdravý postoj a díky zapojení lýtek dokáže udržet lymfatický systém v pohybu. U počítačů jsou speciálně ergonomicky tvarované klávesnice a myši, v relaxační části studovny jsou sedací vaky pro uvolnění nebo žebřiny, pro možnost protažení.

Nápad na studovnu vzešel ze spolupráce Gymnázia Frýdlant a nadace Premedis, která nabídla škole finance na vylepšení jejích prostor. "Sám jsem na gymnáziu ve Frýdlantě studoval a škola mi toho dala do života hodně. Proto jsem jí chtěl prostřednictvím naší rodinné nadace něco vrátit zpátky. A protože se pohybuji v oblasti ergonomie, fyziologie a práce a ochrany zdraví, vymysleli jsme společně s ředitelem školy tuto relaxační studovnu," řekl Lukáš Šoltys z nadace Premedis, který je také předsedou České ergonomické společnosti.

Gymnázium nabídku podle ředitele Pavla Čumpelíka uvítalo. "Jednak jsme kvůli předchozímu zrušení jedné pevné počítačové učebny potřebovali nějaké nové počítačové pracoviště pro přípravu studentů na další výuku a jednak jsme udělali něco pro jejich zdravou práci u počítače a ještě získají vhled do problematiky ergonomie, aby do budoucna věděli, jak má vypadat správné a zdravé pracoviště," dodal ředitel. Školu učebna přišla jen na 50.000 korun, zbytek zaplatila nadace a speciální nátěr stropu firma BSB servis plus.

čtk