Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do Frýdlantu se po čtyřech letech vrátí Valdštejnské slavnosti. Jejich historie sahá už do období První republiky

15. 05. 2023 | 5:00

Do Frýdlantu na Liberecku příští víkend opět zavítá český šlechtic a vojevůdce ze 17. století Albrecht z Valdštejna. Po čtyřleté pauze přijede na třídenní městské slavnosti, které jsou s jeho jménem spojené. V těchto dnech přípravy na ně finišují. "Vše jde podle plánu. Ladí se poslední detaily," řekla ČTK mluvčí radnice Martina Petrášková.

vs10irmaAA
archivní foto Artur Irma

První Valdštejnské slavnosti se ve Frýdlantu konaly roku 1934 k 300. výročí zavraždění Albrechta, další byly o 60 let později a od roku 1995 se pravidelně konají ve dvouletém cyklu. Tentokrát jsou po delší odmlce, neboť jejich uspořádání před dvěma lety zhatila koronavirová pandemie.

Valdštejnské slavnosti patří mezi největší akce v regionu, i letos pořadatelé očekávají přes 25.000 návštěvníků. "Opět půjde o zábavu všeho druhu pro malé i velké, pro celé rodiny i jednotlivce, pro milovníky historie nebo jen dobrého jídla, pití, hudby, tance, divadla a společenského dění," uvedla Petrášková.

Archivní foto: Artur Irma

Tradičně mezi vrcholy slavností bude patřit dobová bitva, v níž klíčovou roli bude hrát vévoda Albrecht. "Základní scénář bitvy je jasný. Víceméně je to tak, že města Frýdlant se snaží zmocnit švédské jednotky, jako to bylo v minulosti, snaží se dobít předpolí hradu směrem od Habartic. Jednotky ochrany padnou do léčky a potom přijede vévoda a všechny porazí," uvedl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Program slavností, které budou 19. až 21. května, se podle starosty ponese v obvyklém duchu. "Pátek bude tradičně civilní, věnovaný koncertům místních i věhlasných umělců, sobota a neděle se pak ponesou v historickém duchu a nabídnou přehršel programu v různých částech města," dodal.

Archivní foto: Artur Irma

Asi nejvýraznější letošní novinkou bude větší zapojení muzea ve Špitálku do programu slavností, budou v něm dílny řemeslníků i alchymistů. Novinkou bude také sobotní slack-high show, kdy po natažené slack pásce budou nad hlavami návštěvníků na náměstí chodit artisté.

Ústředním místem slavností bude opět náměstí, program ale bude tradičně i na řadě dalších míst města. "V sobotu například proběhne návštěvníky oblíbená snídaně s vévodou na nádvoří hradu a zámku Frýdlant, tamtéž i večerní program s divadlem a ze zámku se pak vydá na náměstí v sobotu v noci legendární pochodňový průvod. V městském parku budou už od pátku nocovat a přebývat vojáci a vojenské ležení doplní i lazaret a lazebna, které si pro návštěvníky připraví místní aktivní senioři," uvedla Beranová. Do programu slavností se zapojí i kostel Nalezení sv. Kříže u parku, který nabídne v sobotu a neděli komentované prohlídky, hudební vystoupení a v neděli slavností mši. Před kostelem vznikne zóna pro děti s historickým kolotočem, kuličkovou dráhou a dětskou střelnicí.

Vstupné na celé slavnosti je 300 korun, jednodenní lístek stojí od 150 do 200 Kč. Zdarma se na ně dostanou děti do 130 centimetrů výšky, držitelé průkazů ZTP/P a návštěvníci, kteří přijdou v dobovém kostýmu.

čtk