Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant chystá revitalizaci areálu kolem kostela Nalezení sv. Kříže. Bezplatně jej získal od církve

21. 01. 2024 | 10:52

Obnovu areálu kolem kostela Nalezení sv. Kříže chystá v současné době Město Frýdlant. Areál získalo v minulých letech bezplatným převodem od církve, nechalo vypracovat studii na jeho revitalizaci a nyní se pracuje na etapizaci prací a konečném utváření podoby areálu.

křížová cesta kostel
Foto z www.mesto-frydlant.cz

První část revitalizace by mohla začít u v příštím roce a týkat se bude zatravněné plochy mezi ulicemi Kostelní a Děkanská, jejíž součástí je i terakotová křížová cesta.

„Na stole máme primární návrh na řešení celého prostranství kolem kostela, který jsme si nechali zpracovat projektantem a teď se zaměříme na jeho jednotlivé části. Na radě města 8. ledna 2024 jsme hovořili například o ohradní zdi. Řešili jsme, zda bude obnovena jen z pohledové strany nebo z obou stran a dospěli k rozhodnutí, že ji necháme obnovit kompletně. Rozhodli jsme se také, že do projektu zapojíme Kulturní komisi města Frýdlant. Ta zpracuje návrh na barevné řešení ohradní zdi a návrh na obnovu památníku frýdlantských osobností, který stojí mezi kostelem a objektem bývalé Solnice. Komise by měla přijít s návrhem, zda ponechat památník v současné podobě, nebo mu vrátit podobu historickou či najít ještě jinou variantu. Názor kulturní komise bude pro radu poradním,“ říká starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer. 

V první etapě chce Frýdlant v areálu obnovit zatravněnou plochu mezi ulicemi Kostelní a Děkanská. „Její součástí je na ohradní zdi i terakotová křížová cesta, která je v současné době velmi poničena a málokdo o ní ví. Před křížovou cestou má vzniknout pochozí kamenná cesta a na konci travnaté plochy budou umístěny na dvou místech vždy dvě lavičky, aby mohli návštěvníci v této krásné části města na chvíli spočinout,“ dodává starosta Frýdlantu.

Revitalizace okolí kostela Nalezení sv. Kříže počítá také s plochou pro umísťování soch či jiných uměleckých děl a úpravou prostranství u Mariánského sloupu. „Studie počítá s tím, že kolem Mariánského sloupu už se nebude parkovat. Prostranství bude upraveno velkoformátovou žulovou dlažbou, do které bude zakomponováno stávající osvětlení sloupu. Parkování bude vyřešeno mimo areál kostela, za jeho ohradní zdí, a parkovací plocha bude řešena čedičovými kostkami. Jednotlivá stání pak budou vymezena žulovými obrubami. Parkovací stání je navrženo v ulici Mezibranská v části současné zahrady,“ vysvětluje vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Dana Kiliánová.

Součástí celé revitalizace bude kromě již zmiňovaných úprav i obnova a vytvoření nových zpevněných ploch, odvedení dešťových vod dešťovou kanalizací, oprava fasády hřbitovní kaple a počítá se také se sadovými úpravami.

„Práce budou hrazeny z rozpočtu Frýdlantu, chceme ale využít i možných dotací z Ministerstva kultury ČR nebo Libereckého kraje. Požádat o dotaci chceme už na první etapu, která by mohla probíhat v letech 2025–2026,“ uzavírá starosta města Dan Ramzer.

www.mesto-frydlant.cz