Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Frýdlant se s pitím alkoholu na veřejnosti od 8. března mazat nebude. Sankce rozhodně nejsou kosmetické

05. 03. 2024 | 7:36

Obecně závaznou vyhlášku, kterou se zakazuje požívání alkoholických nápojů na vymezených prostranství na území města, schválili na svém únorovém zasedání zastupitelé Frýdlantu.

frydlantCentrumDavy
Během hromadných akcí bude platit výjimka. Archivní foto

Vyhláškou reaguje město na četné stížnosti občanů i návštěvníků, kteří si stěžují na skupinky osob požívajících v centru Frýdlantu nebo třeba u škol alkohol. Vyhlášku vítá i Městská policie Frýdlant, která dosud neměla v takových případech nástroj, jak pití alkoholu na veřejnosti a dalším souvisejícím potížím zabránit. Vyhláška nabude účinnosti a začne platit 8. března 2024. 

„Zákaz požívání alkoholických nápojů a zdržování se s otevřenou lahví anebo jinou nádobou s alkoholem bude od 8. března platit v městské památkové zóně, v parcích, na veřejně přístupných dětských hřištích, pískovištích a v jejich okolí, na veřejných prostranstvích v okolí škol a školských zařízení, na veřejných prostranstvích v okolí železniční stanice Frýdlant v Čechách a Předměstí, v prostorách u městského kina a v prostorách skateparku a bikrosového areálu,“ říká starosta Frýdlantu. Dan Ramzer (ODS).

Zákaz nebude platit ve dnech 31. prosince a 1. ledna, v prostorách restauračních zahrádek v souladu s jejich provozní dobou nebo při konání tradičních slavností, kulturních a společenských akcí či při příležitosti trhů.

Na dodržování této nové obecně závazné vyhlášky budou dohlížet jak strážníci Městské policie Frýdlant, tak Policie ČR. „Osoby pod vlivem alkoholu ve Frýdlantě při příznivých klimatických podmínkách od jara do podzimu pravidelně narušují veřejný pořádek především v centru města. Většinou obtěžují své okolí projevy spojenými s alkoholismem, rvačkami, pokřikováním, odhazováním odpadků a podobně. Nová vyhláška nám s tímto problémem pomůže, protože bude možné proti takovému jednání zakročit,“ vysvětluje velitel Městské policie Frýdlant, vrchní komisař Petr Šantavý.

Policisté budou při řešení situací spojených s popíjením alkoholu na místech, kde je to vyhláškou zakázáno, přihlížet k polehčujícím či pohoršujícím okolnostem ve vztahu k danému přestupku a osobě pachatele. Jinak proto mohou postupovat u turistů či občanů města, kteří o platnosti vyhlášky nevěděli a neporušují ji záměrně a jinak u osob, které alkohol pijí na veřejných prostranstvích například na lavičkách přímo před radnicí pravidelně a ruší při tom veřejný pořádek.

„Na základě okolností může být přestupek řešen domluvou, příkazem s pokutou do 10 000 korun, popřípadě oznámením o přestupku, kde může být uložena sankce až do výše 100 000 korun. Zároveň může být rozhodnuto o propadnutí věci užité k přestupku, proto můžou strážníci i policisté při řešení přestupku nádobu s alkoholem odebrat. Pokud budou tato opatření nedostatečná může být v přestupkovém řízení rozhodnuto i o omezujícím opatření spočívajícím v zákazu navštěvovat řešené osobě určitá veřejně přístupná místa,“ dodává velitel Městské policie Frýdlant.

„Hlavním cílem této nové vyhlášky je regulace konzumace alkoholických nápojů na vytipovaných 29 místech veřejného prostranství, a to s ohledem na konkrétní poznatky a místní podmínky, kde se jedná o jev často způsobující narušení veřejného pořádku, dobrých mravů, bezpečnosti, zdraví a majetku. Chceme také zamezit negativním příkladům, které tato konání představují pro osoby mladší 18 let,“ uzavírá místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

www.mesto-frydlant.cz