Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hladina podzemních vod v okolí dolu Turów za poslední dva roky vzrostla

18. 05. 2024 | 12:22

Česká geologická služba předložila výsledky měření hladin podzemních vod v okolí dolu Turów na českém území a v okolí podzemní těsnící stěny. Vyplývá z nich, že roste jejich hodnota podél těsnící stěny na polském území, v hlubších kolektorech mezi stěnou a státní hranicí Polské a České republiky a také mezi podzemní stěnou v samotném dole Turów. Oproti tomu od září 2020 až do dubna 2024 hladiny podzemních vod v hlubších kolektorech na českém území nadále klesaly a na konci dubna 2024 jsou na nejnižší úrovni. V okolí Uhelné od srpna 2023 hladiny podzemní vody převážně stagnují a od února 2024 nepatrně rostou.

turow diamo lk foto, vrty 3
Foto: LK

„Ve zprávě, kterou nám předkládá České geologická služba, máme k dispozici konkrétní výsledky měření z jednotlivých vrtů, které jsou umístěny v okolí dolu Turów a jejichž vznik vyplývá z dohody, kterou jsme podepsali v únoru roku 2022. Výsledky jsou nyní mírně pozitivní. Stoupání hladin vrtů za těsnící stěnou má setrvalou tendenci a propisuje se již do několika hlubinných vrtů na českém území,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství. „Jsem rád, že se také připravuje nový hydrogeologický model, který pohyb podzemních vod podrobně zmapuje. Budeme tak mít kromě čísel z měření i konkrétnější přehled vývoje a chování podzemních vod.“

Další informace a aktuální hodnoty měření je možné sledovat zde: https://cgs.gov.cz/veda-a-vyzkum/podzemni-vody#heading-6

Česká republika díky Dohodě o spolupráci při řešení dopadů těžby hnědého uhlí v povrchovém dole Turów pravidelně kontroluje činnosti v dole včetně monitoringu jejich vlivů. Vznikají klíčová ochranná opatření k negativních vlivů těžby na české území a české obyvatelstvo. Mezi ně patří zejména podzemní bariéra a prokázání její funkčnosti, která má zabránit odtoku podzemní vody z českého území.

Úplné znění dohody zde: https://1url.cz/iukff

LK/Filip Trdla