Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hladina Smědé ve Višňové klesá, obec už není odříznutá od zbytku Frýdlantska. Evakuováni byli dva lidé

14. 09. 2024 | 18:38

Díky poklesu hladiny řeky Smědé jsou od večera opět průjezdné silnice ve Višňové ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Od okolního světa byla příhraniční obec odříznutá od dnešního rána. Rozvodněná řeka se dostala do tří domů. Z jednoho objektu bylo potřeba evakuovat dva lidi, řekl dnes ČTK starosta Višňové Michal Scheidl. Nikdo zranění neutrpěl. Rozsah škod budou podle starosty teprve zjišťovat.

visnova2
Foto: Artur Irma

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila dnes od 19:00 hodin kvůli velkému množství poruch na vedení kvůli počasí v 11 okresech šesti krajů kalamitní stav. Týká se i Českolipska, Jablonecka a Semilska v Libereckém kraji. ČEZ Distribuce evidoval před 19:00 hodinou ve své síti 51.000 domácností bez proudu a 108 poruch na vedení vysokého napětí.

Kalamitní stav energetici vyhlašují při zvýšené kumulaci poruch. Znamená delší čas na opravy kvůli nutnosti logistických přesunů materiálu nebo povolání subdodavatelských firem.

S ohledem na předpověď nelze ale podle starosty rozvodnění Smědé považovat za ukončenou záležitost. "Pořád jsme ve třetím stupni povodňové aktivity. Byť očekávám, že každou chvilku to spadne na dvojku, kde to asi chviličku setrvá, tak pořád to hlásí minimálně na zítra (neděli) docela silné srážky, takže musíme být pořád v pozoru," řekl Scheidl.

Smědá ve Višňové - Předláncích kulminovala dnes v 11:00 na 280 centimetrech, před 17:30 byla hladina na hranici vyhlášení třetího stupně, což je 240 centimetrů.

Kvůli vzedmutí vody byly od rána uzavřené obě komunikace z Předlánců do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky. K přepravě lidí z a do obce tak sloužila evakuační tatra hasičů. K 17:00 byly sjízdné všechny silnice. "Akorát na silnici mezi Předlánci a Višňovou je to se zvýšenou opatrností, protože ještě nějaká voda tam na silnici je," dodal Scheidl. Podle něj provoz dnes ještě krátkodobě omezí kácení stromu u hráze ve Vísce.

Hasiči dnes ve Višňové vodu odčerpávali, na místě mají velkokapacitní čerpadlo. "Velmi dobře tam zafungoval i poldr, který je vybudovaný nad Višňovou. Ten v tuto chvíli zachycuje obrovské množství vody," řekl krajský ředitel hasičů Jan Hadrbolec. Hasiči navíc postavili protipovodňovou hráz v Poustce, která se podle Hadrbolce osvědčila.

čtk