Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jizerskohorské technické muzeum v Bílém Potoce po koronaviru a povodni opět otevřelo

15. 07. 2020 | 17:44

Se zpožděním až teď v polovině července zahájili turistickou sezonu v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce na Liberecku. Plány jim letos nejprve zkomplikovala koronavirová pandemie a na konci června ještě povodeň, která podemlela základy jedné z budov muzea. Statik škody posoudil a žádné nebezpečí návštěvníkům nehrozí, řekl dnes ČTK majitel muzea a také starosta Bílého Potoka Pavel Šercl (NEZ).

muzeumpotok5
Foto: Artur Irma

Jizerskohorské muzeum působí ve 170 let staré přádelně, kterou v polovině 19. století poháněla nejprve prostřednictvím kola a převodů síla vody a později parní stroj. Od začátku 20. století se v továrně vyráběla kobercová příze a výroba se tam udržela až do roku 2001, kdy podnik zkrachoval. Od dubna 2011 je areál kulturní památkou. Fabrika několikrát vyhořela, její současná podoba je tak z počátku 20. století.

Návštěvníci najdou v muzeu expozici věnovanou energetice. Vidět tam mohou parní kotle, které kdysi továrnu poháněly. "Jestli nám ještě někdy zbudou síly, tak bychom rádi zrestaurovali a uvedli do provozu unikátní parní stroj Ringoffer, který už máme v depozitáři. Je totožný jako ten, který tu kdysi byl," řekl Šercl. V dalších patrech muzea jsou expozice letecké techniky a letecké archeologie nebo textilních a šicích strojů.Foto: Artur IrmaBývalá textilka není podle Šercla jediným objektem, který byl červnovou povodní v obci zasažen. Škody v Bílém Potoce přesáhly 12 milionů korun. Jen náklady na opravu narušené zdi muzea odhaduje na více než dva miliony. "Nevíme v jakém stavu je skála, zda ji nebude také nutné zpevnit," poznamenal.

Podle informací Libereckého kraje dosáhly škody v kraji po povodni zhruba 65 milionů korun. Většina jich připadá na Frýdlantsko, ale škody zaviněné povodní hlásí ale také Chrastava na Liberecku a Rovensko pod Troskami na Semilsku.

čtk