Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Konec stání na chodnících, ve frýdlantské Březové ulici se dočkají parkoviště. Novinku vítají místní i řidiči vozidel záchranných složek

15. 07. 2022 | 5:00

Problémy s parkováním na sídlištích nejsou jen doménou okresních či krajského města, ale také dalších obcí po celém Libereckém kraji. Své o tom vědí ve Frýdlantě, kde dlouhodobý nedostatek parkovacích míst řešili především v ulici Březová. V těchto dnech si místní už mohou oddechnout.

brezova ulice02
Když je kde, vznikají plochy pro parkování rychle i na sídlištích. Například ve Frýdantu.

V ulici se začalo s výstavbou nového parkoviště, které pojme až 64 vozidel. Kromě konce hledání vhodného parkování v okolí vlastního domova se také uleví řidičům záchranných složek, kterým auta parkující na chodnících mnohdy komplikují průjezd a včasný zásah tam, kde je jich třeba.

Rekonstrukce parkovišť na sídlištích řeší ve Frýdlantě každoročně. Letos se dočkají obyvatelé v ulici Březová. Náklady na stavbu nových parkovacích míst se vyšplhaly na zhruba 7 milionů korun. Město hradí celou částku ze své kasy.

“V Březové ulici ale nebylo možné nová parkovací místa vytvořit rekonstrukcí nějakého stávajícího parkoviště, protože tam v podstatě žádné není. Lidé jsou nuceni parkovat na chodnících. Proto jsme se rozhodli pro variantu výstavby úplně nového parkoviště v této ulici pro lokalitu ulic Bělíkova, Družstevní a Březová,” přiblížil už dříve záměr vystavby místostarosta města Dan Ramzer (ODS). Stavba by měla být hotová na podzim. Kromě zbrusu nového parkoviště přibude také nový chodník a speciální vegetační betonová dlažba, která dokáže pojmout alespoň částečně dešťovou vodu při průtržích mračen.

Už na jaře se podařilo obdobný problém s nedostatkem míst pro osobní vozidla vyřešit v ulici Lesní, kde během několika měsíců vyrostlo celkem 27 nových parkovacích míst. Lokalita v Březové ulici je jednou z posledních ve Frýdlantě, kde je třeba palčivý problém aktuálně řešit.

Donedávna většina místních řešila parkování po svém a svoje auta nechávala stát částečně na chodníku. Komplikace to byly nejen pro chodce, kteří museli zaparkovaná auta obcházet po silnici, ale také mohly vzniknout komplikace pro řidiče sanitek, hasičských vozů nebo také policejních aut, která při nutnosti zásahu mnohdy nemohou kolem stojících vozidel projet.

Záměr postavit nové parkoviště připravovali místní politici už na začátku letošního roku, se samotnou stavbou se začalo v polovině června.

Ačkoliv se ve městě daří každý rok zrekonstruovat nebo postavit minimálně jedno nové parkoviště, problematikou nedostatku volných parkovacích míst se budou muset politici zabývat i v následujících letech. Ty nejviditelnější problémové části se ovšem za posledních několik let podařilo ve Frýdlantě vyřešit. “Poptávka po parkovacích stání je s přibývajícím počtem automobilů čím dál tím větší a v minulosti projektanti s automobily kolem bytových domů moc nepočítali,” říká k problematice starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Stavební práce místním obyvatelům navíc život v letních měsících nijak výrazně nekomplikují, alespoň co se parkování týče. Nová parkovací plocha vzniká totiž na volném prostranství, takže i v průběhu stavebních prací mohou místní obyvatelé nadále parkovat před svými domovy a nemusí zbytečně hledat vhodná místa jinde. Hluku stavebních strojů se ovšem během dnů nevyhnou.

Jeden z největších problémů dnešních moderních měst s nedostatkem míst pro vozy před panelovými domy a na sídlištích řeší systematicky ve Frýdlantě posledních několik let. Podobné stavební práce budou jistě následovat i v dalších letech. Největší nedostatky a mezery se ve Frýdlantě daří zacelovat celkem rychle a efektivně. Podobná řešení ovšem jsou možná pouze v místech, kde to okolní terén a prostředí dovoluje.

lux, foto z www.mesto-frydlant.cz