Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Laboratoř potvrdila africký mor u dalších čtyř uhynulých divočáků na Frýdlantsku

21. 06. 2023 | 18:24

Africký mor prasat potvrdila laboratoř za poslední týden u dalších čtyř divokých prasat, která uhynula ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Od začátku loňského prosince tak byla nákaza na Frýdlantsku potvrzena u 43 uhynulých či ulovených divočáků. Na Českolipsku

Státní veterinární správa (SVS) nadále eviduje jen jeden případ, a to z počátku května. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

I poslední případy jsou z vymezeného území na Frýdlantsku. "Jednalo se dva kusy nalezené v katastru obce Horní Pertoltice, jeden nález pocházel z pastviny poblíž Poustky u Frýdlantu a poslední pozitivní prase divoké bylo objeveno ve vojenské honitbě Chlum u Raspenavy," dodal Vorlíček.

Nové nálezy tak nemají žádný vliv na již dříve vydaná mimořádná veterinární opatření. V Libereckém kraji byla v souvislosti s nákazou zavedena dvě vymezená tzv. pásma II, která veterináři vytyčili kolem míst nálezů nakažených zvířat - jedno je na Frýdlantsku a druhé na Českolipsku. Pásma zahrnují dohromady katastry 42 obcí na území o rozloze zhruba 460 kilometrů čtverečních. Nárazníkové pásmo - takzvané uzavřené pásmo I, které je obklopuje, zahrnuje 168 katastrálních území o rozloze přes 1200 kilometrů čtverečních a sahá od česko-polské hranice až za Máchovo jezero. V celé oblasti mohou divočáky lovit jen předem proškolení lovci a každý ulovený kus musí být vyšetřen na africký mor.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divočáků, proto je myslivci vyhledávají. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale přenašeči nákazy.

čtk