Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Místo baget padají v Liberci z rouškomatu ústenky, v Chrastavě vyrostl rouškovník (Compressius bohemica)

09. 04. 2020 | 7:31

První strom rouškovník vyrostl na první jarní den v Doleních Pasekách na Liberecku. Rostou na něm vzácné plody, které pomáhají v prevenci proti nákaze koronavirem. Včera přibyl další rouškovník - v Chrastavě. Je velikonočně ozdobený a plodí roušky. Na FB o tom informoval starosta Chrastavy Michael Canov. Napsal:

rouškomatPLni
Foto: FB Liberec.cz

"Po vzoru jiných jsme se rozhodli vyzkoušet, zda i v našem městě se může dařit velmi vzácnému stromu, Rouškovníku Českému (Compressius bohemica). Potřebnými živinami, tedy nezbytnými látkami zaručujícími zdravý růst a prosperitu tohoto vzácného stromu jsou: láska k bližnímu, ohleduplnost, přejícnost, sounáležitost, humanita a víra v lepší svět a lepší lidské vlastnosti.

Rouškovník v Chrastavě. Foto: FB Chrastava

Návod k použití:
1. Občan přející - může na strom zavěsit nadbytečnou roušku libovolné konstrukce, vzoru či provedení, pro potřeby méně šťastných spoluobčanů.
2. Občan potřebný - si může jednu roušku ze stromu utrhnout a na její místo na znak vděčnosti zavěsit maličkost vhodnou k Velikonočním svátkům.
Užitek:
Pokud je strom správně pěstován a dobře se mu daří, má jedinečné léčivé účinky proti vážným duševním poruchám, jako jsou hrabivost, chamtivost, hamižnost, lakota, sobectví, úzkost a mnoho dalších."

Foto: FB Liberec.cz

Rouškomat vydá ústenku za 20 korun, peníze jdou automaticky do sbírky Liberec pomáhá!

V Liberci vsadili na rouškomat. Za dvacetikorunu vydá balíček s rouškou a informačním letákem. Rouškomat vznikl tak, že firma provozujíccí nápojové a potravinové automaty vyměnila obsah jednoho z nich. Místo plechovek s nápoji nebo balených baget vypadávají právě balené ústenky. Automat po instalaci a naplnění trochu zazlobil, jak si stěžovali lidé na FB, ale "dětské nemoci" byly záhy vychytány.

Pro firmu to nebyl první rouškomat, který uvedla do provozu. Přístroj instalovaný v Mnichově Hradišti vydává kromě roušek i rukavice a malá balení dezinfekce. Pouze na ústenky se specializuje automat instalovaný v Brně-Bohunicích či v Chomutově. Automaty jsou stejně jako v Liberci k dispozici ve velkých obchodech a o jejich plnění se starají samosprávy.

Foto: FB Liberec.cz

FB Liberec.cz píše: "První liberecký rouškomat naleznete v Obchodním centru Forum za hlavním vchodem (od terminálu MHD).
➡ Látkové roušky jsou k dispozici v balení po jednom kusu. Za každou roušku, kterou vám prostřednictvím rouškomatu poskytneme, darujete 20 Kč do veřejné sbírky Liberec pomáhá!
➡ Veškeré takto získané finanční prostředky poputují na nově založený transparentní účet veřejné sbírky Liberec pomáhá! Peníze budou využity na nákup ochranných pomůcek proti koronaviru, dezinfekčních prostředků a dalšího potřebného vybavení.

Foto: FB Liberec.cz

Roušky je potřeba před prvním použitím vyprat a vyžehlit. Při obsluze automatu prosíme dodržujte hygienická pravidla (naproti rouškomatu je dezinfekce na ruce). Děkujeme společnosti Delikomat - Nápojové Automaty za zapůjčení automatu."

Zdroj: FB, uba