Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Valdštejnských slavnostech ve Frýdlantu odhalili hygienici několik pochybení

24. 05. 2023 | 12:55

Několik pochybení odhalili hygienici u stánkařů na Valdštejnských slavnostech ve Frýdlantu na Liberecku. O uplynulém víkendu slavnosti navštívilo asi 25.000 lidí. Pokuty uloží hygienici dvěma prodejcům potravin a nedostatky v dokumentaci zjistili u čtyř výrobců keramiky a kosmetiky. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Liberci Zuzana Balašová.

frýdlant valdštejnské 23 348298533 1453578362046025 4841022419987101687 n
Foto - zdroj: Facebook/Valdštejnské slavnosti

Třídenní městské slavnosti ve Frýdlantu patří mezi největší akce v regionu, o uplynulém víkendu se konaly po čtyřleté pauze. Hygienici při nich zkontrolovali 17 stánků s občerstvením, které byly hlavně na náměstí v centru města. Pochybení zjištěná ve dvou z nich se týkala rozpracovaných polotovarů. "Nebyly vhodným způsobem označeny datem výroby a datem spotřeby. Provozovatelé přijali opatření k nápravě, nicméně budou uloženy pokuty," uvedla Balašová.

Ze šesti kontrolovaných stánků s keramikou, kosmetikou a výrobky pro děti do tří let neměli v pořádku dokumenty prodejci ze čtyř z nich. Z Libereckého kraje byli dva - jeden je výrobce užitkové keramiky a druhý glycerinových mýdel. U obou nyní plyne lhůta pro doložení chybějících dokumentů. "V obou případech se jednalo o porušení legislativních požadavků a o klamání spotřebitele, neboť mýdla jsou kosmetickým přípravkem podle definice o kosmetice a keramické hrnky a misky jsou vzhledem zjevně určeny k tomu, aby přicházely do styku s potravinami, a není je proto možné nabízet zákazníkům jako dekorativní předměty," uvedla vedoucí oddělení předmětů běžného užívání KHS v Liberci Alena Machková. Pochybením dalších dvou prodejců se liberečtí hygienici nezabývají. "V případě výrobce kosmetických přípravků a výrobce užitkové keramiky, jejichž sídla nejsou v Libereckém kraji, byl předán podnět místně příslušné krajské hygienické stanici," dodala Machková.

čtk