Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

O výstavbě větrných elektráren v Horní Řasnici se bude rozhodovat v referendu

23. 12. 2022 | 12:16

O výstavbě větrných elektráren v Horní Řasnici na Liberecku budou místní rozhodovat v referendu. Návrh na jeho uspořádání podepsalo přes 30 procent právoplatných voličů. Místní referendum se bude konat souběžně s volbou prezidenta 13. a 14. ledna. ČTK o tom za přípravný výbor místního referenda informovala Jolana Bláhová.

vetrakILustr
ilustrační foto

Společnost W.E.B Větrná energie má v plánu nad údolím s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les postavit devět větrných elektráren o celkovém výkonu 37,6 až 55,8 megawattu (MW). Část místních je ale proti. Mají obavy z přílišné blízkosti elektráren u domů, hluku, negativního vlivu na krajinu i velikosti elektráren. "Je zde velké procento lidí, které je přesvědčeno, že návrh lze udělat lépe, například v komunitním režimu, s nižším počtem elektráren, s větším ohledem na životní prostředí, život lidí, s vyšším přímým benefitem pro místní občany. Nezanedbatelná část obyvatel nechce další elektrárny vůbec. Neboť i ty stávající v okolí podle nich přinášejí mnoho problémů," uvedla Bláhová.

Společnost W.E.B Větrná energie obce z Frýdlantska oslovila už před třemi lety. Tehdy v anketách obyvatelé všech tří obcí její záměr podpořili. Podle Bláhové jim ale tehdy firma prezentovala projekt s elektrárnami o menším výkonu. "Anketní otázka ani nezohledňovala celkový počet elektráren v rámci celého větrného parku, a tím také jeho kumulativní dopad a vliv na zdejší krajinu a životy místních lidí," dodala.

Společnost W.E.B Větrná energie za odporem vůči svému projektu vidí nabídku konkurence. "Ačkoliv jsme roky aktivně komunikovali svůj záměr, v létě se objevilo pár jednotlivců, kteří se snaží místní přesvědčit o zrušení spolupráce s námi. Otázky vzbuzuje fakt, že odpůrcům jde o zastavení právě našeho projektu. Větrníky od jiného investora by jim nevadily. Konkurenční nabídka přitom existuje, od firmy založené letos v květnu, bez historie a zkušeností. Odměny, které slibuje konkurence, jsou ale zcela nereálné," uvedla v tiskové zprávě jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

Podle Bláhové to ale není záměrem referenda. "Otázkou v referendu v Horní Řasnici se nesnažíme prioritně zvýhodnit jiný projekt, ale zastavit projekt, který podle nás není pro zdejší prostředí a místní obyvatele přijatelný. A dát lidem čas na to, aby si skutečně získali potřebné objektivní informace. Aby si řekli své priority, adekvátní požadavky a spolupracovali více se svými zastupiteli," dodala.

Projekt výstavby větrného parku je teprve na začátku, v procesu posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Pro výstavbu bude nutná i změna územního plánu. Lužová už dříve pro ČTK uvedla, že větrný park by chtěli začít stavět v letech 2024 až 2025. Firma chce postavit 166 metrů vysoké věže s průměrem rotoru 150 metrů. Vrtule tak budou dosahovat až do výšky 241 metrů.

čtk