Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obyvatelé Uhelné u česko-polské hranice nechtějí koukat do polského dolu, žádají vybudování zalesněného valu

11. 10. 2019 | 6:05

AKTUALIZOVÁNO: Obyvatelé Uhelné na Liberecku u česko-polské hranice nechtějí koukat do rozšiřujícího se polského dolu Turów. Po vlastníkovi dolu společnosti PGE žádají vybudování zalesněného valu, který by těžební jámu skryl. Navíc by přispěl ke snížení hlučnosti i případnému šíření prachu z dolu. Zástupci polské strany dnes na jednání přímo v Uhelné ujistili, že jsou připraveni provést nějaká opatření, vybudování valu ale zatím v projektu neslibují.

turow10 detail
Důl Turów, foto: Artur Irma

"My ty vlivy dolu dneska vnímáme, ale jsou závislé na meteorologických vlivech. To znamená, že při severním proudění o dolu víme, jinak je tady klid, pohoda a jsme tady naprosto spokojení. Máme obavu z toho, že když se ten důl rozšíří, tak by mohlo dojít ke zhoršení situace," řekl ČTK Daniel Gabryš z Osadního výboru Uhelná. Problém je podle něj nejen hluk, ale i vizuální. Dnes důl téměř nevidí, protože ho skrývá les. "Tato přirozená bariéra ale s postupující těžbou zmizí a my nechceme nic jiného, než aby se ten les posunul," doplnil jeho kolega Milan Starec.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně. V Česku je nejblíže právě Uhelná, ale také Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Tamní obyvatelé se obávají nejen hluku z dolu, ale také zvýšené prašnosti a ztráty vody.

Zástupci PGE se dnes mohli přímo v Uhelné přesvědčit o tom, jak vidí důl a elektrárnu obyvatelé z druhé strany hranice, a že přímo z Uhelné bude do dolu vidět. "Jsem rád, že tu zazněl slib, že elektrárna zpracuje varianty, jak nějakou výsadbou zeleně a valem ten výhled odclonit a podle mého názoru to také zmenší dopady, které zatím investor zpochybňuje, to znamená hluk a vliv prašnosti na české území," řekl po jednání ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).Důl Turów, foto: Artur IrmaNa jednání ve Vratislavi minulý týden se podle hejtmana česká a polská strana dohodly, že si budou poskytovat data. "Polská strana by měla na hraně dolu pod Uhelnou vybudovat měřicí stanici na kontinuální měření hluku a česká strana se zavázala, že vybuduje na začátku Uhelné měřicí stanici na emise. Pokud se ukáže, že proti předpokladům investora budou překračovány limity, tak opakovaně od investora zaznívá, že případné dopady na české území bude kompenzovat. Bez toho monitoringu bychom to ale prokazovali těžko," dodal Půta. Domluvené je podle něj i rozšíření monitoringu spodní vody.

čtk