Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odložený masopust provázelo krásné jarní počasí, k radosti všech. Veselici ve Frýdlantě organizují školy

18. 02. 2024 | 14:36

Veselý masopustní průvod prošel v pátek 16. února Frýdlantem. Desítky dětí v tradičních i netradičních masopustních maskách vyrazily v deset hodin dopoledne od základní školy v Husově ulici a za zpěvu písniček patřících k masopustu se vydaly k náměstí T. G. Masaryka.

masoFr1
Foto z www.mesto-frydlant.cz

Tam pak masopustní veselí pokračovalo přímo před radnicí, kde se k němu připojilo i vedení Frýdlantu v maskách. Masopust jako každý rok uspořádala mateřská škola v Jiráskově ulici, která šla opět v čele průvodu. Letos musel být masopust kvůli nepříznivému počasí přeložen z původního stanového data pátku 10. února na pátek následující a tento taktický tah vyšel organizátorům na jedničku. Počasí totiž bylo v náhradním termínu vpravdě jarní a krásně slunečné. 

Foto z www.mesto-frydlant.cz

"Posíláme tam nahoru velké poděkování za takové skvělé počasí. Takhle krásně jsme na masopust opravdu ještě neměli," říká místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka a přidává poděkování školkám a školám za skvělou organizaci Masopustu a účast. "Tyhle tradice mám moc rád a těší mě, že jsou u nás ve Frýdlantu neustále udržovány živé. A že se na akce přijdou podívat i rodiče, prarodiče nebo prostě jen obyvatelé města, kteří je mají stejně jako my rádi," dodává. 

V průvodu masopustních masek se objevila všechna pracoviště školky při ZŠ, ZUŠ a MŠ Frýdlant včetně dětské skupiny Koťata, dorazili i žáci základní školy a nechyběli ani zástupci Základní školy speciální. "Akce dokonce není jen frýdlantská, pozvali jsme i školky z Hejnic a Nového Města pod Smrkem a máme radost, že na masopust opravdu dorazily. A děkujeme všem, kteří si udělali chvilku a přišli nás do průvodu nebo na náměstí podpořit svou přítomností. Někteří měli i vlastní masky, jako třeba senioři z Domova U Spasitele," říká s úsměvem vedoucí školky v Jiráskově ulici, která Masopust organizuje, Michaela Fiedlerová. 

Foto z www.mesto-frydlant.cz

Také letos se do masopustního veselí před radnicí aktivně zapojilo i vedení Frýdlantu. "Už sedmnáctým rokem si také my připravujeme převlek. Už jsme byli lesními správci, piráty z Karibiku, zahradníky a zahradnicemi či indiány, letos jsme se změnili ve vodnickou havěť. Jelikož totiž není sníh a je teplo, díky čemuž všechny vodní hladiny rozmrzly, mohli jsme my vodníci a vodnice konečně vylézt z vody a účastnit se frýdlantského Masopustu," vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Vedení Frýdlantu si společně s dětmi zatančilo, zazpívalo a rozdalo masopustní koláče. "Zatím se nám daří každý rok vymyslet jinou masku, kterou se k masopustnímu veselí připojujeme. Je to ale rok od roku těžší, pokud se nechceme opakovat a je to vždy výzva. Snad se jí zhostíme se ctí i v příštím roce," dodává.

Děti se s vedením Frýdlantu uvidí zhruba za měsíc znovu, konkrétně 22. března, kdy budou z města vynášet Morenu. I této akce se vedení Frýdlantu aktivně účastní. Sraz dětí mateřských a základních škol bude také při akci Vynášení Moreny v 10.00 hodin u základní školy v Husově ulici, na náměstí dorazí průvod zhruba v 10.15 hodin a připraven je opět krátký program. Poté se děti vydají v průvodu k řece Smědé u kostela Nalezení sv. Kříže, kde hodí Moreny do vody, aby zima definitivně odešla z města. 

www.mesto-frydlant.cz