Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pokuta ve statisících hrozí chovateli z Nového města pod Smrkem proto, že zahrabal uhynulé kusy dobytka

03. 08. 2022 | 16:38

Pokuta v řádech statisíců korun hrozí ve správním řízení chovateli z Nového města pod Smrkem na Liberecku za to, že tři uhynulé kusy dobytka neposlal k likvidaci do asanačního podniku, ale zahrabal je na pozemku.

krávyNews
Foto je samozřejmě ilustrační.

Při kontrole provedené na základě podnětu dále inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Libereckého kraje zjistili také zásadní nedostatky v označování a evidenci zvířat, sdělil v tiskové zprávě mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Inspektoři při kontrole hospodářství nalezli uhynulou dospělou krávu a také dva další kusy dospělého skotu ve stadiu rozkladu. Na pokyn veterinární správy musela být těla skotu vyhrabána a chovatel je předal asanačnímu podniku k neškodnému odstranění. "Současně se odebraly vzorky, které odeslali k vyšetření do Kriminalistického ústavu Policie ČR. Experti zjistili, že zvířata uhynula před více než dvěma měsíci od nálezu," doplnil mluvčí SVS.

S těly uhynulých hospodářských zvířat musí chovatelé nakládat v souladu se zákonem. "Svévolné zakopání na pozemku je nepřípustné a představuje velké zdravotní riziko pro další zvířata i lidi. Může například dojít ke kontaminaci podzemních vod v okolí," upozornil Vorlíček. V době kontroly bylo navíc v hospodářství dalších 19 živých kusů skotu, pouze šest ale bylo označeno ušními známkami. Chovatel měl rovněž zásadní nedostatky v evidenci zvířat.

Na místě proto podle Vorlíčka inspektoři vydali zákaz přemísťování všech zvířat do hospodářství nebo z hospodářství. Veterinární správa zákaz zruší až poté, co dá chovatel vše do pořádku. Nedostatky ve značení zvířat a závady v jejich evidenci jsou porušením plemenářského zákona, a tudíž jejich došetření předala státní veterinární správa České plemenářské inspekci.

čtk