Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Protestní kolony zemědělců vyjely z Hodkovic a Brniště, setkají se na přechodu v Hrádku nad Nisou

22. 02. 2024 | 8:16

Do dnešní protestní blokády farmářů se v Libereckém kraji zapojili zemědělci se zhruba 60 až 70 traktory a další zemědělskou technikou. Rozdělení jsou na dvě částí, jedna skupina vyjela po 9:00 z Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku a cestou se k ní přidají další zemědělci, druhá skupina jede z Brniště na Českolipsku. Setkají se na hraničním přechodu u česko-polské hranice v Hrádku nad Nisou na Liberecku, kde zůstanou zhruba do 12:00. ČTK to dnes řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

zemedelciprotest3
Foto: Artur Irma

"Není cílem jakkoliv znepříjemnit život lidem, ale především upozornit české i evropské politiky na problémy farmářů. Ti se potýkají s nízkými výkupními cenami komodit a zároveň vysokými náklady, které ještě rostou kvůli řadě populistických politických rozhodnutí. Zemědělci jsou z této bezvýchodné situace zoufalí a neví, co mají čekat v blízké budoucnosti, natož v té vzdálené," uvedl Erlebach.

Podle něj budou dodržovat všechny silniční předpisy, proto se skupina na cestě z Hodkovic vyhne i čtyřproudé silnici 35. Její trasa vede přes Záskalí a Liberec a poté po staré silnici přes Chrastavu do Hrádku. Skupinu, která vyrazila z Brniště, pojede přes Jablonné v Podještědí a poté ze silnice první třídy 13 odbočí na Hrádek u Jítravy.

Na protest dohlížejí i policisté. "Zaměříme na dodržování veřejného pořádku a na provoz na pozemních komunikacích v průběhu celé protestní akce," uvedl policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Proti agrární politice Evropské unie dnes protestují zemědělci států východní a střední Evropy, v ČR ho pořádá Agrární komora a Zemědělský svaz. Vadí jim především podmínky Green Dealu, mají problém s bezcelními dovozy zemědělských produktů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny či Latinské Ameriky. Od pondělní akce v Praze se hlavní zemědělské organizace distancovaly.

čtk