Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Protestující zemědělci u starého hraničního přechodu v Hrádku žádali větší podporu vlády

22. 02. 2024 | 16:41

Vládo přestaň s námi "orat", Poslední naděje, Za udržitelnost zemědělství v celé Evropě, České potraviny bez zemědělců nebudou. S těmito transparenty dnes protestovali zemědělci u starého hraničního česko-polského přechodu v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Přijeli z celého Libereckého kraje se zhruba 75 traktory a další technikou.

zemedelciprotest51
Foto: Artur Irma

"Už to dělám 30 let, prakticky od školy. Když jsem začínal v zemědělství, tak všechno fungovalo. Ale poslední dobou už nic nefunguje," zdůvodnil traktorista Roman Petrovka z Brniště na Českolipsku, proč se do protestu zapojil. Chtěl by, aby vláda více podporovala domácí zemědělství.

Agronom ZOD Brniště Pavel Cihlář novinářům řekl, že je vyděšený z toho, co se děje v Evropské unii a v dovozech potravin. "Nikoho z nás by nikdy nenapadlo, že když člověk něco dělá dobře jako podnikatel, tak se může dostat do doby, kdy své výrobky v podstatě nemůže prodat, anebo je prodá pod cenou, což může vést k tomu, že za pár let prostě jako firma zkrachuje," řekl. Za příklad uvedl pšenici. "Dneska se dováží pšenice do našich mlýnů za 250 korun a nám leží (ve skladech) pšenice, kterou máme vyrobenou zhruba za 500 korun. Vím, že se to může každému zdát, jako že to je výborné, že se zlevňují potraviny. Ale nezlevní," dodal.

Jaroslav Kurtinec z Holan u České Lípy uvedl, že spousta zemědělců nyní řeší, zda na jaře zaseje či ne. "Protože když nechám doma lidi a nebudu používat techniku, tak jsem na tom o 20 procent líp. Teď prodávám 20 procent pod náklady, což je tvrdá realita," řekl. I podle něj by stát měl více odporovat české zemědělce. "Vytváříme tady obrovské HDP, který tady zůstává. Nic neodejde. Samozřejmě spousta okolních fabrik funguje tak, že odvádí zisky ven do cizích zemí. My si odtud tu půdu neodvezeme. Takže my tady vždycky zůstaneme a budeme živit ten národ. A tohle by si měli všichni uvědomit. Hlavně ti nahoře, kteří nám vymýšlejí ty nesmysly, hází nám neustále klacky pod nohy," dodal.

Proti agrární politice Evropské unie dnes protestují zemědělci států východní a střední Evropy, v ČR ho pořádá Agrární komora a Zemědělský svaz. Vadí jim především podmínky Green Dealu, mají problém s bezcelními dovozy zemědělských produktů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny či Latinské Ameriky. Od pondělní akce v Praze se hlavní zemědělské organizace distancovaly.

čtk