Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Škody jdou do milionů, obcím velmi pomohla protipovodňová opatření vybudovaná v minulých letech

22. 06. 2020 | 13:09

Na Frýdlantsku začali uklízet po víkendové velké vodě. Lidé čerpají vodu ze sklepů a zahrad, vyklízejí zničené věci. Poškozené jsou někde krajnice silnic a mostky, škody půjdou do milionů. Zdaleka ale nebudou takové, jako před deseti lety při bleskových povodních, po nichž zůstaly v Libereckém kraji škody za více než osm miliard korun. Vody bylo tentokrát méně a pomohla i protipovodňová opatření vybudovaná v minulých letech, zjistila dnes ČTK.

povodPotap3
Foto: HZS LK

Na návětrné straně Jizerských hor na Frýdlantsku spadlo od pátečního rána více než 200 litrů vody na metr čtvereční. Nejvíc pršelo na stanici v Bílém Potoku kde naměřili přes 280 milimetrů srážek. Stav ohrožení museli v sobotu i v neděli vyhlásit v městech a obcích na řekách Smědá a Řasnice, z břehů se ale vylily i menší potoky. Voda zaplavila louky a zahrady, dostala se i do sklepů zhruba stovky domů v regionu. Poškodila také vtoková potrubí nedávno modernizované úpravny pitné vody v Bílém Potoce, kterou museli odstavit. Od sobotního večera je ale znovu v provozu.

"Ve Frýdlantu nejsou škody tak velké, stačí uklidit pytle s pískem a protipovodňové zábrany," řekl ČTK frýdlantský místostarosta Jiří Stodůlka (ODS). Ani o pomoc při čerpání vody ze sklepů podle něj nikdo nežádal. "Lidé, kteří mají domy u řeky, jsou na to zvyklí, většinou si poradí sami," řekl. Dopoledne odklidili po městě pytle s pískem, které měly zabránit Řasnici, aby se nedostala do domů. Z nábřeží také odklízeli mobilní protipovodňové bariéry naplněné vodou.

Protipovodňové vany a opatření vybudovaná v minulých letech dokázala z velké části ochránit také Višňovou, kde se Smědá do normálu vrátila až dnes zhruba hodinu před polednem. Škody tam teprve sčítají, díky protipovodňovým opatřením ale nebudou tak velké. Zatopené byly většinou jen technické místnosti objektů, kotelny nebo zadní vstupy. "Něco bude na obecním majetku, hlavně na komunikacích, zatím nepředpokládáme tak velké škody jako po povodních v roce 2010," řekl ČTK starosta Tomáš Cýrus (Pro naši obec).

Foto: FB Miroslav Louda

Zhruba na deset milionů korun odhadl škody po povodni starosta Raspenavy Pavel Lžičař (Za obnovu obce). "Hodně škod je na krajnicích komunikací, poškozené jsou břehy za opěrnými zdmi v řece," řekl Lžičař. Zda nejsou škody i v korytě, nelze zatím kvůli množství vody zjistit. Zhruba na milion odhadl škody starosta sousedních Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice). "Poškozený je most, který jsme loni rekonstruovali a také silnice," řekl ČTK.

čtk