Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Syslům se na letišti v Hodkovicích nad Mohelkou daří, z původních dvaceti jich už je víc než 200

11. 08. 2023 | 6:00

Syslům, které na letišti v Hodkovicích nad Mohelkou vypustili ochránci přírody v roce 2017, se daří. Rozmnožují se a v minulém roce jich tam už napočítali 220. Letošní monitoring ještě není u konce, vypadá to ale, že počty opět narostly, řekla dnes ČTK koordinátorka záchranného programu Lenka Čolobentičová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

TvLKhodkovice5
Syslům se na letišti v Hodkovicích daří, foto: Artur Irma

Sysli byli na přelomu 40. a 50. let minulého století přemnožení a zemědělci je považovali za škůdce. Malému hlodavci uškodila ale také změna hospodaření, kdy se malá pole spojila do velkých lánů, ubylo ploch s nízkou trávou a ve větší míře se začaly používat chemické prostředky. Dalšími důvody jejich úbytku mohly být ale podle Čolobentičové i změny počasí nebo predátoři. Pro vypouštění syslů do přírody vybírají ochránci přírody vhodná místa nebo jimi posilují již existující populace.

Letiště v Hodkovicích je v Libereckém kraji jedinou oblastí, kde pracovníci AOPK v předchozích letech sysly vypustili. "Zajímavostí je, že je to nejsevernější místo výskytu sysla v Evropě," řekla Čolobentičová. V Česku agentura dohlíží na 40 lokalit, ve kterých v minulém roce žilo kolem 6000 syslů. Počty vypouštěných hlodavců se odvíjejí od toho, kolik jich odchovají zoologické zahrady. Letos jich ochránci přírody vypustili 35 na letišti ve Strakonicích a 40 v Českém středohoří.

Syslům se na letišti v Hodkovicích daří, foto: Artur IrmaSyslové vyhledávají udržované kosené nebo pasené plochy. "Oni potřebují ten krátký trávník, aby měli přehled, aby spolu mohli komunikovat a aby stihli včas zaznamenat nebezpečí," řekla Čolobentičová. Díky údržbě plochy je tak hodkovické letiště pro sysly vhodné, přestože jsou teplomilní a toto místo je v poměrně velké nadmořské výšce. "Očividně je udržovaná plocha pro ně důležitější," dodala koordinátorka.

Lokality, kde sysly vypouštějí, ochránci přírody pravidelně kontrolují. Každá má svého garanta. "Procházíme lokalitu, koukáme, jaké je tam zastoupení nor a dalekohledem pozorujeme zvířata," popsala monitoring koordinátorka záchranného programu.

čtk