Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Traktory při protestu omezily asi na hodinu provoz na silnici ke starému přechodu v Hrádku

22. 02. 2024 | 12:31

Zhruba na hodinu dnes dopoledne zablokovali zemědělci se svými traktory starý česko-polský hraniční přechod u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Od 11:45 je provoz na silnici bez omezení. Zemědělci chtěli původně protestovat i u nového hraničního přechodu, nakonec od toho ale podle předsedy Regionální agrární rady Libereckého kraje Roberta Erlebacha upustili.

zemedelciprotest21
Foto: Artur Irma

"Ucpali bychom tam kruhový objezd, což jsme nechtěli. Jak jsme říkali, jde o poslední mírumilovný protest," řekl dnes ČTK.

Traktory při dnešní protestní akci zemědělců zablokovaly po 10:30 jeden jízdní pruh silnice ke starému hraničnímu česko-polskému přechodu v Hrádku nad Nisou. Stálo jich tam zhruba 75, poté s nimi zemědělci odjeli domů. Po dobu protestu policie dopravu ve směru od Česka odkláněla k novému hraničnímu přechodu. "Nezaznamenali jsme žádné závažnější prohřešky, ať už jde o dopravní prostředky, tak i narušení veřejného pořádku," uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Do Hrádku se dnes ráno vydaly dvě skupiny protestujících zemědělců. Jedna skupina jela z Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku a druhá se na cestu vydala z Brniště na Českolipsku.

Proti agrární politice Evropské unie dnes protestují zemědělci států východní a střední Evropy, v ČR ho pořádá Agrární komora a Zemědělský svaz. Vadí jim především podmínky Green Dealu, mají problém s bezcelními dovozy zemědělských produktů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny či Latinské Ameriky. Od pondělní akce v Praze se hlavní zemědělské organizace distancovaly.

čtk