Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Českém Dubu opět vystaví betlém s figurami vytvořenými podle skutečných postav

24. 12. 2023 | 14:36

Na jednu ze svých největších atrakcí bude příští týden lákat Podještědské muzeum v Českém Dubu na Liberecku. Návštěvníkům po roce ukáže ručně vyřezávaný betlém, který postupně rozšiřuje od roku 2004. Každoročně v něm přibývá několik postav.

betlemDubTOP
archivní foto

Loni ho tvořilo již 60 figur, kdy předlohou pro ně jsou většinou skuteční lidé z minulosti i současnosti, kteří jsou spojení s Podještědím. V minulých letech býval betlém vystavený jen na Boží hod a na Štěpána, letos díky umístění na jiném místě bude v expozici od pondělí do pátku, tedy pět dnů. ČTK o tom informovala ředitelka muzea Helena Gollová.

Tradičním místem pro předvedení betléma bývala Johanitská komenda, letos to není možné kvůli její chystané rekonstrukci. "Tam dřevěné figury trpěly vlhkem a betlém tak mohl být vystaven jen krátkou dobu. Tím, že ho máme tentokrát přímo v muzeu, kde není taková zima a vlhkost, může tam být po celý týden," řekla Gollová.

Vystavení betléma je pro muzeum velkou událostí. "V předchozích letech to byla jedna z nejvíce navštěvovaných akcí. Místní jsou zvědaví, jaká postava přibude, a my to dopředu nedáváme vědět. A rarita je to i pro lidi z jiných oblastí," uvedla ředitelka muzea. Za prohlídku betléma muzeum v třítisícovém městečku vstupné nevybírá, v minulých letech ho každoročně během dvou dnů vidělo kolem 1000 lidí.

Českodubský betlém vytváří řezbáři Jiří Havelka a Jindřich Souček a švadlena Jana Nejedlová od roku 2004. Impuls k tomu dal tehdejší ředitel muzea Tomáš Edel. "Nejdřív vznikla Svatá rodina a potom do toho přibyla další myšlenka, že když to vzniká tady v Českém Dubu, že by bylo krásné, kdyby ten českodubský betlém byl skutečně regionální i tím svým dosahem," řekla Gollová. Proto předlohou pro většinu takzvaných daráčků, kteří putují k Josefovi, Marii a Ježíškovi, jsou nejen historické, ale i současné osobnosti spojené s tímto regionem. "Takové ty tradiční ikonky Českého Dubu, které dodnes potkáte u nás ve městě, tak některé z nich mají svůj protějšek i v té dřevěné figurce betlému. Takže tam najdete třeba místního ševce pana Dvorského, najdete tam bývalého našeho řezníka českodubského," uvedla ředitelka muzea. Z historických postav nechybí spisovatelka Karolina Světlá, továrník Franz von Schmit či zakladatel komendy Havel z Lemberka a jeho žena, svatá Zdislava. "A máme tam mezi třemi králi Karla IV., který Český Dub prokazatelně navštívil roku 1357," dodala Gollová.

čtk