Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Kunraticích připravují desátý ročník soutěže o nejlepší marmeládu. Cílem je zápis do české knihy rekordů

25. 06. 2022 | 5:55

Soutěž o nejlepší marmeládu JamParáda připravují už podesáté v Kunraticích na Liberecku, zúčastnit se může každý. Novodobou tradici založili v obci v roce 2013, prvního ročníku se tehdy zúčastnilo 19 soutěžících s 59 zavařeninami. Největší účast zatím zažili v roce 2017, kdy se zapojilo 167 lidí, o rok později zase soutěžilo rekordní množství marmelád, kterých bylo 536 ve 35 kategoriích.

jam
ilustrační foto

Letošním ročníkem by se rádi zapsali do české knihy rekordů. Novinářům to řekl starosta Milan Götz (Hasiči Kunratice).

Výroba marmelád měla v Kunraticích tradici, v roce 1880 tam Carl Christian Leubner založil lisovnu ovoce a ovocných vín, později přidal i výrobu marmelád a pak také ovocných pálenek. Továrnu tehdy obklopovaly sady, jejichž pozůstatky jsou stále v krajině, ovoce na svých zahradách pěstovali i místní a továrna ho vykupovala. Prosperující výrobu poznamenaly světové války, po té druhé krátce po odsunu německého obyvatelstva výroba skončila. Dnes zbyly z podniku jen trosky.

JamParada je podle organizátorů největší soutěží svého druhu v Česku a zřejmě i ve střední Evropě. "Podle směrnice Evropské unie lze marmeládou nazývat pouze výrobky, které obsahují více než 50 procent citrusových plodů, my ale nejme žádní odborníci, nehrajeme si na žádné gurmány, takže pro nás marmeláda, džem, povidla nebo ovocná nátierka, je to jedno. Nerozlišujeme to, nerozebíráme marmelády na atomy, co lidé doma uvaří a pošlou, to ohodnotíme a oceníme," doplnil starosta.

Tradičně se soutěží ve čtyřech základních kategoriích - bobuloviny, peckoviny, jádroviny a exotika, pokud se ale sejde nejméně šest zavařenin stejného druhu, vytvoří organizátoři samostatnou kategorii, zatím jich bylo nejvíc 35. Pětičlenná porota už měla možnost ochutnat nejen džemy z nejrůznějšího ovoce a jeho kombinací, ale také zeleninové marmelády z mrkve, červené řepy nebo cibule, i takové speciality, jako je třeba džem z kopřiv.

"Covid nás trošku přibrzdil, v roce 2020 jsme měli dokonce on-line vyhlášení, to bychom už nechtěli zažít, nám pak chybí ten kontakt s lidmi. Přihlášených ale bylo vždy přes 300," doplnil starosta, který věří, že letošní jubilejní ročník bude mít rekordní účast. Přihlásit se může každý, maximálně může poslat deset marmelád. "Poslat stačí jednu skleničku, raději ale máme dvě pro případ, že by byl třeba jeden vzorek znehodnocený. Soutěžní marmelády mohou lidé posílat už teď, největší nápor je tradičně před koncem lhůty, ta letos končí 15. října," dodal Götz.

Vyhlášení nejlepších se uskuteční 5. listopadu, kdy svého favorita vyberou na veřejné ochutnávce i návštěvníci.

čtk