Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Letařovicích skončila první etapa záchrany barokní kostnice, jediné v kraji

10. 12. 2022 | 11:21

V Letařovicích na Liberecku skončila první etapa záchrany barokní kostnice, která měla narušenou statiku. Je jediná svého druhu na severu Čech. Práce budou pokračovat na jaře, řekl dnes ČTK předseda místního spolku Dubáci Jan Havelka. Spolek je iniciátorem záchrany márnice, v níž se nachází pozdně oltář z lidských kostí vytvořený ve druhé polovině 18. století.

kostnice1
Oltář v kostnici je složen z lidských kostí a lebek. Kostel je přístupný pouze při mších a poutích. Foto: https://www.kudyznudy.cz

"Je to kostnice toho původního významu, to jest uložení starých kostí, když se vykopal nějaký starý hrob, což se provádělo v rámci údržby hřbitova," řekl Havelka.

Márnice s kostnicí je v areálu letařovického kostela, navázaná je na hřbitovní zeď. Statiku měla budova narušenou právě kvůli "ujíždění" zdi, jež je ve svahu, a také kvůli působení vody. "Je to nejnižší místo hřbitova a při deštích tam voda přirozeně stékala," uvedl předseda spolku.

Zajímavostí původně renesančního kostela v Letařovicích, který byl přestavěn v barokním slohu, je kostnice v rohu zdejšího hřbitova. Foto: https://www.kudyznudy.cz

Trhlina procházející celou márnicí se objevila už před několika lety, záchranné práce začaly letos. Podle Havelky se ale museli vzdát původního plánu sevřít budovu ocelovými táhly přes podlahu. "Při prvním výkopu se zjistilo, že i pod podlahou se nachází ostatky, že to není jen ten kostěný oltář, pro který všichni Letařovice znají," řekl. Po dohodě s archeology a památkáři proto spolek projekt upravil a místo táhel řemeslníci postavili masivní opěrnou zeď tak, aby hřbitovní zeď neujížděla dál ze svahu.

Do márnice už by podle Havelky díky vybudování odvodňovacího potrubí neměla téct ani voda při deštích. Po renovaci je také cihlová podlaha v márnici a nové jsou vápenné omítky uvnitř i zvenku budovy. Na jaře příštího roku se budou dělat ještě vápenné nátěry a repase oltářní menzy, což je stůl s kostmi. Původní dřevěný stůl je uhnilý. S přeložením kostí v menze pomohou spolku antropologové. "Po dohodě s obcí se bude opravovat i měděná střecha," dodal Havelka.

Na záchraně kostnice se podílí obec, církev i dobrovolní dárci. Ve sbírce se podařilo zatím vybrat bezmála 300.000 korun, tedy skoro polovina částky potřebné na záchranu márnice s kostnicí.

čtk