Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Valdštejnské slavnosti 2023 přilákaly do Frýdlantu kolem 25 tisíc lidí. Pokračování v roce 2025

22. 05. 2023 | 8:10

Odhadem kolem 25 tisíc lidí přilákaly od pátku 19. do neděle 21. května 2023 do Frýdlantu tradiční Valdštejnské slavnosti. Připraven pro ně byl bohatý program, složený v pátek především z koncertů, v sobotu a neděli pak z pestré skládačky akcí a atrakcí na řadě míst města.

valbilanceTOP
Foto z FB Valdštejnské slavnosti

Mezi největší lákadla patřil páteční koncert slovenské kapely No Name, sobotní a nedělní rekonstrukce historické bitvy nad městem, ohňový průvod ze zámku na náměstí T. G. Masaryka, vojenské ležení v městském parku, doplněné lazaretem a lazebnou a také dětský program na nádvoří radnice a v muzeu Špitálek a stánkový prodej řemeslných výrobků. Část akcí slavností se pak odehrávala mimo jiné také na hradu a zámku Frýdlant a v kostele Nalezení sv. Kříže.

Foto z FB Valdštejnské slavnosti

„Přesný počet návštěvníků, kteří si Valdštejnské slavnosti po čtyřech letech, kdy se nemohly konat, nenechaly ujít, ještě neznáme. Víme ale, že v pátek a sobotu k nám zavítalo bezmála 20 tisíc lidí. Nedělní účast ještě není dopočítaná, ale odhadujeme ji na zhruba 5 tisíc příchozích, takže se dá předpokládat, že slavnosti stejně jako v jiné roky navštívilo na 25 tisíc lidí,“ říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Foto z FB Valdštejnské slavnosti

„Slavnosti se obešly bez komplikací, opět nám přálo i počasí a teploty byly v sobotu téměř letní, což po deštivých a chladných dnech z předchozího týdne považujeme za malý zázrak. V pátek sice bylo ještě chladněji a foukal studenější vítr, ale o víkendu už si mohli návštěvníci slavnosti užít v pěkném počasí,“ říká starosta Frýdlantu.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Za hladkým průběhem slavností stojí několikaměsíční práce realizačního týmu a také řady dobrovolníků, kteří bez nároku na odměnu pomáhali s organizací. „Všem těm, kteří Městu Frýdlant během slavností pomáhali, patří obrovský dík. Ať se jedná o členy složek integrovaného záchranného systému, dobrovolníky nebo seniory a děti, kteří se přímo podíleli na programu. Jeden každý má svůj podíl na tom, že návštěvníci odjížděli z Frýdlantu s úsměvem na tváři a pocitem hezky stráveného volného času, což je pro nás ta nejlepší odměna za měsíce náročných příprav,“ uzavírá Dan Ramzer.

Valdštejnské slavnosti 2025  se ve Frýdlantu budou konat od 16. do 18. května.

Foto pro FB Valdštejnské slavnosti: Radek Petrášek, Marek Sekáč