Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve Frýdlantu dnes začíná týdenní jazzová dílna Karla Velebného s koncerty frekventantů i lektorů

10. 08. 2024 | 8:14

Ve Frýdlantu na Liberecku dnes začne 41. týdenní jazzová dílna Karla Velebného s koncerty frekventantů i lektorů. Jazzových seminářů se letos zúčastní 260 muzikantů, asi o deset víc než loni. Ani tak ale organizátoři nemohli všechny zájemce přijmout.

frýdlant LJD irma PER 0428
Foto: Artur Irma

"Zájem byl vyšší než v minulých letech. Popularita jazzové dílny stále stoupá, a i když jsme mohli kapacitu mírně navýšit, na všechny se nedostalo," řekl ČTK hlavní organizátor akce Aleš Benda, který je její součástí od samého počátku. Lektorský tým bude podle něj stejný jako loni. "Je to osvědčená sestava a není třeba měnit vítězný tým," dodal Benda. Opět tak budou mezi lektory i Američané Lee Andrew Davison, Neil Wetzel a Skip Wilkins a také anglický jazzman Andy Schofield.

Týdenní setkání příznivců jazzu se ve Frýdlantu koná pravidelně od roku 1984. Výjimkou byl jen rok 2010, kdy bylo třeba kurzy kvůli bleskovým povodním přesunout do Přerova. Zakladatelem byl muzikant a zasvěcený propagátor díla Járy Cimrmana Evžen Hedvábný známý také jako Karel Velebný. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pronikají do tajů jazzové interpretace.

Stejně jako loni akci zahájí dnes večer průvod městem v režii frekventantů. Půjdou od rohu ulic Karla Velebného a Holečkova k restauraci Beseda, kde mají zázemí. "Průvod vyjde v 18:00 a připojit se k němu může každý, kdo má rád jazz," uvedl Benda.

Další Dixieland bude ve Frýdlantu příští týden v úterý navečer před kavárnou Jazzová osvěžovna a o den později bude prestižní koncert lektorů. "V minulosti se tento velkolepý koncert konal zpravidla na nádvoří hradu a zámku Frýdlant. Už loni jsme ho ale museli kvůli restaurátorským pracím ha hradě a zámku přesunout na náměstí T. G. Masaryka před radnici a zde se bude konat i letos, protože práce na obnově hradu a zámku stále probíhají," řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). V případě nepřízně počasí bude koncert v kině.

S tím, co se naučili na jazzové dílně, se frekventanti pochlubí při koncertech ve čtvrtek a pátek v Besedě. Jeden koncert bude v pátek i v kostele Nalezení svatého Kříže, tam vystoupí vokální sbory pod vedením Veroniky Vítové a Lee Andrewa Davisonona. Předvedou se tam také lektoři František Krtička nebo Jiří Stivín.

čtk