Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vodu v Jizerských horách by mělo pomoci zadržet 234 příčných objektů z klád a fošen v potocích

26. 07. 2024 | 13:35

Do koryt dvou přítoků Smědé v Jizerských horách umístili vodohospodáři z Lesů ČR 234 příčných objektů z klád a fošen. Měly by pomoci v oblasti Pavlovy planiny a Smědavské hory zadržet více vody pro lesy a zamezit erozi. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

jizerky lčr 1 452915098 791915856433273 4295823011476380197 n
Jizerské hory, foto - zdroj: Facebook/Lesy České republiky

Vodohospodáři pro tento účel využili odvodňovací kanály vybudované v druhé polovině 80. let minulého století u původních koryt Bílého a Černého potoka v Pavlově planině, které už dnes neplní svou funkci. Oba toky jsou přítoky Smědé, známější je díky vodopádům Černý potok.

Jizerské hory, foto - zdroj: Facebook/Lesy České republiky"Navázali jsme na první etapu projektu provedenou před deseti lety. Tehdy jsme vybudovali malou vodní nádrž Na kozí stezce, ale především jsme prohloubené poškozené kanály zahradili kulatinou. Zmizelo kamenné opevnění hlavního melioračního kanálu, v němž je dnes na 450 metrech přírodní balvanitý tok." řekl vedoucí správy toků pro oblast Labe z Lesů ČR Zbyněk Morkus. Díky těmto opatřením se už na Smědavské hoře a v části Pavlovy planiny neodvodňují rašeliniště.

Jizerské hory, foto - zdroj: Facebook/Lesy České republikyčtk