Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vojenské ležení, lazaret a lazebna. V městském parku se ukazoval život ve středověku

21. 05. 2023 | 15:40

Jak vypadal život v době třicetileté války? Jak se pečovalo o zraněné v bitvách i nemocné? Jak se lidé za doby Albrechta z Valdštejna starali o své tělo, o jeho očistu a krásu? A jak se žilo vojákům té doby ve vojenských leženích? Všechny tyto otázky si mohli návštěvníci Valdštejnských slavností 2023 zodpovědět v městském parku.

valLazaret3
Není moc jasné, jaký úkon lazebnice generalissimovi císařských vojsk provádí, ale ze stanu vyšel očištěn... Foto z FB Valdštejnské slavnosti

Našli v něm totiž lazaret, lazebnu a vojenské ležení. Vše dovedené k dokonalosti a pro návštěvníky velice atraktivní, o čemž svědčí také obrovská návštěvnost všech tří atrakcí slavností.

Vojenské ležení bývá v městském parku ve Frýdlantu během Valdštejnských slavností už tradiční. Ubytovává se tu už v pátek část vojáků, kteří jsou součástí slavností a v sobotu a neděli se účastní i rekonstrukce bitvy mezi císařskými vojsky a Švédy. Lazaret a lazebna jsou ale věci poměrně nové. Lazaret byl novinkou slavností v roce 2017 a ukazoval, jaká zranění mohli vojáci v době třicetileté války při bitvách utržit. Návštěvníci tak tehdy, stejně tak letos, viděli kostýmované vojáky a markytánky s boulemi, tržnými a řeznými zraněními, ustřeleným uchem, průstřelem hrudníku nebo třeba s amputovanou končetinou.

Foto z FB Valdštejnské slavnosti

"Lazaret si také letos vzali plně na starost naši aktivní frýdlantští senioři. Právě oni byli těmi zraněnými, kteří v lazaretu odpočívali a kurýrovali se," vysvětluje starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Přístřešek o velikosti 6 x 9 metrů měli opatřen dobovými kulisami, jeho součástí pak byla i polní lůžka.

O autentické vzezření válečných zranění mají na svědomí zdravotničtí dobrovolníci z Červeného trpaslíka z Jablonce nad Nisou, kteří mají s maskováním nejrůznějších zranění bohaté zkušenosti.

Frýdlant se nechal lazaretem inspirovat v Německu. "Pravidelně navštěvujeme Valdštejnské slavnosti v německém Altdorfu, kde podobný lazaret mají. Tak se nám zalíbil, že jsme si řekli, že se něco podobného pokusíme také pro návštěvníky našich slavností připravit. Je jen bonusem navíc, že se coby zranění do něj přihlásili naši aktivní senioři, kteří chtěli při pořádání těchto velkolepých slavností něčím přispět. Letos se navíc podíleli na další novince slavností, lazebně. To je vlastně místnost, kde se zušlechťuje tělo, provádějí se koupele, masáže, holičské procedury," dodává starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Lazebnu našli návštěvníci v bezprostřední blízkosti lazaretu na začátku městského parku.

Foto z FB Valdštejnské slavnosti

Slavnostní mše přinesla zklidnění i duchovní rozměr
 
Trochu zklidnění, odpočinku a duchovna přinesla ve třetím dni Valdštejnských slavností 2023 ve Frýdlantu mše v kostele Nalezení sv. Kříže. Po boku vévody Albrechta z Valdštejna usedla jeho choť Izabela Kateřina z Harrachu a jeho dcera Alžběta Marie. Spolu s nimi si kázání faráře poslechl i starosta Frýdlantu, vévodova družina a další desítky návštěvníků a účastníků slavností.

Zdroj: FB Valdštejnské slavnosti