Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vyhlášené velikonoční trhy na zámku Sychrov budou letos i na nádvoří a zahradě

19. 03. 2024 | 15:56

V Libereckém kraji vyhlášené velikonoční trhy na zámku Sychrov nedaleko Turnova budou letos jiné. V předchozích letech byly jen na čestném dvoře, tentokrát se rozšíří na nádvoří a zámeckou zahradu. Cílem je zvýšení komfortu pro návštěvníky, řekl dnes ČTK kastelán zámku Miloš Kadlec. Trhy se budou v novogotické národní kulturní památce konat o tomto víkendu.

sychrov trhysychrov2
Archivní foto: Artur Irma

Na nádvoří podle kastelána přemístili doprovodný kulturní program. V minulých letech si někteří stánkaři stěžovali, že kvůli divákům, kteří ho sledovali, se k nim kupující těžko dostávali. Od hlavního trhu bude letos oddělené i občerstvení, které bude v zahradě. "Bude se tam dělat rožněné sele, klobásy a tak dále. A aby byl větší komfort pro návštěvníky, tak tam budou i stany s možností posezení, aby si to tam mohli v klidu zkonzumovat," řekl Kadlec.

Na obvyklém místě, tedy čestném dvoře, zůstanou letos jen stánky s řemeslnými výrobky. Podle Kadlece si i letos mohli mezi trhovci vybírat. "Budeme jich mít 120 a dalších 30 až 40 jsme museli odmítnout," dodal. V řemeslných stáncích budou prodejci nabízet pomlázky, kraslice, dekorace, keramiku či regionální produkty.

Letošní novinkou sychrovských trhů také je, že přibude druhý vstup. Dříve byly trhy přístupné jen od centrálního parkoviště před zámkem, letos to bude možné i ve směru od aleje Rohanka. Vstupenka na trh bude stát 100 korun, součástí vstupného je i volná prohlídka zámecké kaple, která bude velikonočně vyzdobena.

Pro Sychrov jde o jednu z nejnavštěvovanějších akcí roku,v předchozích letech na velikonoční trhy přišlo mezi 5000 až 8000 lidmi. "Záleží vždycky na počasí," dodal kastelán.

Velikonoční trhy a další akce se budou tradičně konat i na dalších místech v Libereckém kraji. Například v Liberci budou na náměstí před radnicí trhy od tohoto pátku do příští neděle. Kromě tržnice bude jejich součástí každodenní kulturní program, vystoupí převážně místní kapely či dětské sbory. S Velikonocemi jsou spojené o tomto víkendu i Dny otevřených dveřích ve sklárnách a muzeích po kraji či sobotní předvelikonoční akce v Pěnčíně - Krásné na Jablonecku, kterou zahájí průvod s historickými klapači a řehtačkami.

čtk