Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zámek ve Frýdlantu má novou trasu. Hradní muzeum získalo podobu z roku 1801, je nejstarší veřejně přístupné v zemi

21. 03. 2024 | 5:00

Výraznou proměnu prodělaly v zimě interiéry hradu a kastelánského křídla ve státním Hradu a zámku Frýdlant na Liberecku. Do podoby z doby svého vzniku v roce 1801 se vrátilo hradní muzeum, které je nejstarší veřejně přístupné v zemi. Přibyla také další prohlídková trasa, kdy návštěvníci budou procházet bytem někdejšího význačného majitele panství z první poloviny 19. století. Celkově jde o pátý prohlídkový okruh, řekl dnes ČTK frýdlantský kastelán Jiří Holub.

frýdlant npú 01 frydlant
Foto: NPÚ

"Bude to výběrový okruh, který budeme provozovat nejspíš jen o víkendech a v létě," řekl Holub. Nová prohlídková trasa je v kastelánském křídle, kde dosud byly jen dětské prohlídky, což podle kastelána některým návštěvníkům vadilo. Nová expozice je koncipovaná jako byt šlechtice a někdejšího nejvyššího zemského maršálka Kristiána Kryštofa Clam-Gallase, který se jako majitel frýdlantského panství zasloužil i o vznik Lázní Libverda.

"Je to takové intimnější prostředí, proto na jednu prohlídku hodláme brát jen osm lidí. Bude to bez ochranných provazů, aby se po místnosti mohli návštěvníci volně pohybovat a prohlédnout si vystavené věci detailněji," uvedl kastelán. Při této prohlídce se podle něj návštěvníci dostanou i do prostor, jež nejsou běžně přístupné, například do rohové věže.

Frýdlant, foto: Artur IrmaS Kristiánem Kryštofem Clam-Gallasem je spojený i vznik hradního muzea na Frýdlantě před 223 lety. "Se svým otcem měl tu vizi, že otevřou hrad veřejnosti a přestěhují se do zámku," řekl Holub. Před letošní sezonou se podle něj snažili reinstalovat muzeum do podoby, jakou mělo na začátku 19. století. "Vrátila se sem spousta předmětů, které byly stažené jinam, na jiné zámky nebo do jiných částí u nás," dodal Holub.

V muzeu je mimo jiné část věnovaná Albrechtovi z Valdštejna, je tam portrétní galerie Clam-Gallasů a vrátila se tam i mimořádná sbírka dýmek, která čítá 220 kusů. Impozantní je i sbírka zbraní, která je rozdělená do několika místností. V muzeu v průběhu letošní sezony vystaví i stříbrnou Šlikovskou šperkovnici z konce 17. století, která je osázena 44 šlikovskými tolary. "Památkový ústav ji kdysi vykoupil přibližně za 2,5 milionu korun a stala se národní kulturní památkou. A my jsme v současné době jako hrad a zámek národní kulturní památka, která tak bude mít další národní kulturní památku v sobě," dodal kastelán.

Frýdlant, foto: Artur IrmaHrad a zámek Frýdlant se tyčí na čedičové skále nad řekou Smědou. Jde o rozlehlý a architektonicky pestrý komplex, který tvoří středověký hrad a renesanční zámek a který patří k nejvýznamnějším památkám v Česku. Loňská sezona byla pro něj nejlepší za poslední čtvrtstoletí. Navštívilo ho 66.226 lidí, což je skoro o pětinu více než v roce 2022. Letošní sezona začne příští týden o velikonočních prázdninách, oproti loňsku bude vstupné na základních okruzích dražší o 40 korun. Základní vstupenka na okruhy bude stát od 160 do 240 korun.

čtk