Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zvonkohra hraje z frýdlantské radniční věže už čtvrt století. Má v repertoáru 400 melodií, z toho 60 vánočních koled

24. 12. 2023 | 12:07

Každý den, v každou celou hodinu od 8.00 do 20.00 hodin, zní z frýdlantské radniční věže známé i méně známe melodie. Linou se z radniční zvonkohry, která obyvatelům i návštěvníkům Frýdlantu hraje už dlouhých 25 let.

zvonkohra
Foto z www.mesto-frydlant.cz

Některé melodie jsou kratší, některé dlouhé až několik minut. No a teď v době adventní se z radniční věže linou nádherné koledy a vánoční písně.

„Zvonkohra byla Městskému úřadu Frýdlant nejdříve v prosinci 1998 bezplatně zapůjčena firmou SEAK z Prešova. Její pořizovací cena totiž byla celkem vysoká, a tak si vedení Frýdlantu chtělo nejdřív ozkoušet, jak budou melodie z radniční věže znít a také chtělo zjistit, co na to řeknou obyvatelé centra města, kteří je budou pravidelně slýchat,“ říká vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Iva Beranová.

Ohlasy byly povětšinou kladné, a tak město v červenci roku 2000 zvonkohru zakoupilo. A letos je to již 25 let, co uším obyvatel i návštěvníků melodie z věže radnice lahodí. Každou celou hodinu, od osmi ráno do osmi večer, aby hudba nebudila ctihodné občany.

„Zvonkohra umí zahrát 400 melodií, 60 vánočních koled, lze k ní přidat bezdrátový mikrofon i mluvící sirénu. Umí simulovat pohyblivé i statické zvony. Tak je psáno v průvodních dokumentech. O názvech písní zde však není nic. Mnoho z nich ale dokážeme pouhým poslechem jednoduše identifikovat. Takže můžeme uvést, že radniční zvonkohra hraje třeba písně Hajej můj princi a spi, Šumařinka; Galop infernal- Kankán, Má roztomilá Baruško, Pro Elišku, Hospůdko známá, Až ráno nebo Škoda lásky,“ vypočítává Eva Činčurová z odboru kultury a cestovního ruchu.

Frýdlant má radniční zvonkohru pro návštěvníky půdy a věže radnice propojenu s radničním skřítkem Fridolínem. Na něj také padá zodpovědnost ve chvíli, kdy se zvonkohra třeba po výpadku proudu rozehraje ve 3 hodiny ráno. Stává se to ale jen opravdu výjimečně a lidé, kteří se jinak dle zvonkohry během dne i orientují v čase, jsou k Fridolínovi shovívaví.

převzato z www.mesto-frydlant.cz