Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Festival architektury se letos zaměří na výjimečná konstrukční řešení. Proto nemůže chybět Ještěd (50)

25. 09. 2023 | 12:24

Přelom září a října patří festivalu Den architektury. Největší architektonický festival u nás nabídne od 29. září do 5. října na více jak 450 zdarma přístupných akcí po celé České republice i na Slovensku. Pestrý festivalový program se uskuteční i v Libereckém kraji a pozve opět na exkurze do běžně nepřístupných budov, architektonické procházky s poutavým výkladem, přednášky nebo program pro děti.

ještědVRcholLidi
archivní ilustrační foto

Festival se letos zaměří na výjimečná konstrukční řešení, a to jak v historické architektuře, industriální architektuře, tak u staveb 20.–21. století. „Na nejrůznějších místech republiky připomeneme také dílo výjimečného představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho-Aichela, od jehož úmrtí uplyne letos 300 let, a vydáme se také po stavbách jednoho z nejvýraznějších představitelů poválečné architektury u nás – Karla Pragera, který se narodil před 100 lety,“ dodává zakladatelka a ředitelka Dne architektury Marcela Steinbachová. Program Dne architektury vzniká ve spolupráci s místními spolky, iniciativami či architekty.

Vstup na akce je zdarma, v některých případech je potřeba s ohledem na kapacity rezervace předem. Podrobný program je k dispozici na www.denarchitektury.cz.

13. ročník festivalu Den architektury nabízí bohatý program i v Libereckém kraji. Například v Jablonci nad Nisou se mohou zájemci vydat na procházku po skrytých dvorech, vnitroblocích, podzemních prostorách i běžně nepřístupných architektonických skvostech v centru města. V Kamenickém Šenově pozvou festivaloví průvodci do krovů dvou zcela odlišných staveb, a to barokního kostela Narození sv. Jana Křtitele a "industriálního chrámu" sklářské huti Jílek. Zájemci mohou nahlédnout také do sídla sklářské firmy Lasvit v Novém Boru. Oceňovaná současná realizace podle návrhů Jiřího Opočenského a Štěpána Valoucha unikátním způsobem propojuje původní dva památkově chráněné domy s dvěma novými budovami.

V Liberci bude věnována diskuse a přednáška dnes již ikonické stavbě vysílače a horského hotelu Ještěd architekta Karla Hubáčka, která v letošním roce oslavila jubilejní 50. výročí svého otevření. Své dveře otevře festivalovým návštěvníkům opět Továrna Masných v Lomnici nad Popelkou. Tentokrát se exkurze v duchu festivalového motta „Objev konstrukce!” zaměří zejména na konstrukční řešení bývalé mechanické tkalcovny z poloviny 19. století. Výklad doplní představení původních historických plánů budovy. Prohlídka bude doplněna i o prezentaci historických strojů určených k zacházení a práci s kovem.

V Semilech program nabídne procházku po zásadních stavbách centra města (obecní dům, archiv města, spořitelna, městský úřad) až k autentické prohlídce Mateřské školy Treperka a waldorfská. Další z akcí zde bude komentovaná prohlídka kulturního centra Golf spojená s přednáškou o historii a současném stavu této výrazné stavby ze sedmdesátých let minulého století. Po stopách architekta Vladimíra Krýše se festival vydá v Turnově a pozve na komentovanou prohlídku obřadních a církevních staveb realizovaných před 2. světovou válkou. Zahrne například novostavbu turnovského sboru Církve československé, márnici nebo obřadní síň na hřbitově u kostela Narození Panny Marie.

Pestrý program opět připravil spolek Avantgart v Zauhlovačce, který se bude věnovat památce od architekta Leopolda Bauera ve Vratislavicích nad Nisou. Po prohlídkách věže a výstavy Konverze věžových vodojemů bude následovat projekce filmu Sestavený život věnující se komunitnímu bydlení. Ve Vratislavicích nad Nisou mají zájemci možnost zavítat také na komentovanou prohlídku po nové městské knihovně od studia atakarchitekti. Spojení původního objektu bývalé fary s moderní přístavbou dalo vzniknout jedinečnému prostoru, jehož kvalit si cení laická i odborná veřejnost. V loňském roce získala čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2022.

Paralelně s festivalem Den architektury probíhá také mezinárodní filmový festival Film a architektura. Jeho 12. ročník zamíří v termínu 29. 9. – 4. 10. 2023 do 26 měst po celé republice, na Slovensku i do Berlína. Letos představí 38 krátkých a celovečerních snímků zaměřených na architekturu, tvorbu měst a design v celkem čtyřech festivalových sekcích – Konstrukce, Limity originality, Persony a Inspirace Adama Štěcha. Nebudou chybět ani diskuze s tvůrci, přednášky a další speciální akce. Více informací naleznete na webu www.filmarchitektura.cz.

Za oběma festivaly stojí spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. V průběhu 13 let existence festivalu se zapojilo na 240 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Místa konání v České republice i na Slovensku:

Adolfov-Větrov, Banská Bystrica, Bardejov, Bílovec, Boskovice, Bratislava, Brno, Brumov-Bylnice, Březnice, Bublava, Bylany u Kutné Hory, Čáslav, Čelákovice, České Budějovice, Český Krumlov, Chlumec nad Cidlinou, Chotouň, Dobříš, Dolní Maxov, Galanta, Gelnica, Hradec Králové, Hodonín, Hodslavice, Humpolec, Jablonec nad Nisou, Jaroměř, Jičín, Jihlava, Jindřichův Hradec, Kamenický Šenov, Karlovy Vary, Kladno, Kladruby, Klatovy, Kolín, Kopřivnice, Košice, Kralovice, Krásná pod Lysou horou, Kroměříž, Kutná Hora, Kyjov u Krásné Lípy, Kremnica, Krupina, Lanškroun, Lázně Bělohrad, Liberec, Lidice, Lipnice nad Sázavou, Litoměřice, Litomyšl, Litovel, Lomnice nad Popelkou, Mariánské Lázně, Markvartice u Soboty, Martin, Mělník, Mikulov, Mnichovo Hradiště, Mníšek pod Brdy, Moravská Třebová, Most, Náchod, Náměšť nad Oslavou, Nesvačilka, Nitra, Nový Bor, Nymburk, Olomouc, Ondřejovice v Jeseníkách, Opava, Opočno, Ostopovice, Ostrava, Otrokovice, Pardubice, Partizánske, Pavlov, Piešťany, Písek, Plzeň, Plavecký Štvrtok, Poděbrady, Poprad, Praha, Prostějov, Příbram, Rajecké Teplice, Roudnice nad Labem, Rožnov pod Radhoštěm, Ružomberok, Řevnice, Sázava, Semily, Skalička, Slaný, Slavonice, Stoječín, Strakonice, Šediviny, Šaľa, Štiavnica, Šumperk, Tábor, Teplice, Terezín, Topoľčany, Trenčín, Třebíč, Turnov, Týn nad Bečvou, Týn nad Vltavou, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Valašské Meziříčí, Varnsdorf, Velké Losiny, Veselí nad Lužnicí, Vimperk, Volyně, Vratislavice nad Nisou, Vranov nad Dyjí, Vrané nad Vltavou, Vysoké Mýto, Vysoké Tatry, Zlín, Žamberk, Žebrák, Želiv, Zvolen, Žďár nad Sázavou, Žihle, Žilina

TZ/Silvie Marková