Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká nemocnice hledá firmu, jež postaví urgentní pavilon za víc než 2 miliardy. Nabídky lze posílat do 18. ledna příštího roku

08. 12. 2021 | 0:10

AKTUALIZOVÁNO: Krajská nemocnice Liberec začala v soutěži hledat firmu, jež postaví v jejím areálu u Husovy ulice šestipodlažní centrum urgentní medicíny s parkovacím domem. Maximální stanovená cena za stavbu je 2,2 miliardy korun bez DPH. Nabídky mohou firmy posílat do 18. ledna příštího roku. Novináře o tom informoval Petr Moos, který má projekt modernizace na starost.

KNLvizual2
Vizualizace budoucí KNL

Ve vypsaném výběrovém řízení je hlavním kritériem výběru nabídková cena, jež nesmí překročit 2,2 miliardy korun bez DPH za vlastní stavbu. Ta bude financována z více zdrojů: z vlastních prostředků nemocnice, příspěvků akcionářů a zejména bankovním úvěrem, který si vezme Liberecký kraj coby hlavní akcionář Krajské nemocnice Liberec.

FB Liberecký kraj

Obavu z toho, že by nemocnice nedostala nabídku pod maximální cenou, Moos nemá. "Původně jsme měli limitní cenu 1,99 miliardy a když jsme zkoumali, jaký je vývoj v cenách stavebních prací u zdravotních staveb, tak jsme došli k názoru, že těch 200 milionů navíc pokrývá tento pohyb," řekl. Po započtení nákladů na přípravu projektu, přeložky inženýrských sítí, výkupy pozemků, vybavení a pořízení přístrojů by celková cena za nový pavilon s parkovacím domem měla být kolem 3,4 miliardy korun, a to včetně DPH.

Nemocnice, jež je největší v Libereckém kraji, připravuje výstavbu centra urgentní péče už více než deset let. Vypsání soutěže i proto vnímá generální ředitel nemocnice Richard Lukáš jako milník. "Připadá mi to, že teď dáváme to děcko v kolébce nebo nějakém košíku do proudu a teď, ať plave. A doufám, ať se nesetká s žádnými víry, jezy a různými překážkami, ať propluje bez problémů s ÚOHS a s CRR a se všemi dalšími orgány, které na to dohlížejí. Ať jsme skutečně schopni zahájit stavbu třeba v druhém čtvrtletí příštího roku podpisem smlouvy s generálním dodavatelem," řekl novinářům Lukáš.

Generální ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš. Foto: FB Liberecký kraj

Pokud nenastanou komplikace, stavba by měla být hotová v roce 2025. Jako první přijde na řadu parkovací dům pro 330 aut. "A to proto, že v něm máme energetické centrum. To energocentrum bude zásobovat celý tento areál," řekl Moos. Teprve až na něj bude možné napojit celou nemocnici, začne stavba samotného pavilonu urgentní péče. Na délku bude mít zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. Budou v něm operační sály, laboratoře i lůžková část. "Celé je to propojeno tak, aby pacient s lůžkem se pohyboval co nejméně, aby zátěž pro organismus pacienta byla co nejmenší. Logistika, ten pohyb pacienta od přijetí až po vlastní propuštění, je to nejkvalitnější, co jsme mohli dát dohromady. A myslím, že v České republice to bude vzorem pro ostatní nemocnice, jak ty jednotlivé disciplíny urgentní medicíny jsou dobře propojené," dodal Moos.

Pavilon urgentní medicíny nemocnice nutně potřebuje. Jednotný příjem dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Nedostatečný je i počet míst k parkování. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou rozdělená do 38 objektů, které nevyhovují ani stavebně. Podstatnou část nákladů za výstavbu zaplatí Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice. Vezme si na to i úvěr. Půjčit si chce 1,3 miliardy korun se splatností na deset let. Na výstavbě se budou finančně podílet také menšinoví akcionáři - města Liberec a Turnov, ale i samotná nemocnice. Ta usiluje i o evropské dotace, zatím má příslib 300 milionů.

čtk