Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj jedná o zřízení infekčních oddělení pro seniory, u nichž testy prokázaly onemocnění COVID-19

28. 03. 2020 | 16:11

Liberecký kraj jedná se soukromými zřizovateli domovů důchodců v kraji o využití jejich volných kapacit pro zřízení infekčních oddělení. Tam by v případě potřeby mohli být umístěni senioři, u nichž testy prokázaly onemocnění COVID-19. V kraji už jsou dva nemocní senioři, zatím jsou v liberecké nemocnici. Panují ale obavy, že takových pacientů bude přibývat a ne všude je možné takové pacienty od ostatních izolovat, jak nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Domovům navíc chybí ochranné pomůcky, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

dd frantiskov2
Foto: Artur Irma

Liberecký kraj je zřizovatelem sociálních ústavů, kde žije 1910 klientů. Každý domov má zpracovaný krizový plán, je připravený v infekčním pokoji oddělit nakažené obyvatele. "Problém je, že ne všechna zařízení jsou velká a moderní jako třeba Domov seniorů v Liberci Františkově, kde je možné některé části jednoduše oddělit a uzavřít. Máme domovy pro seniory třeba v zámeckých objektech a to nemluvím o malých komunitních typech domovů jako je třeba v Chrastavě," řekl. U takových zařízení, pokud bude větší výskyt onemocnění, nebudou podle něj schopni izolaci klientů dodržet.

Vedení kraje proto vytipovalo objekty, kde by bylo možné infikované klienty umístit. "Tak, aby měli péči v souladu s pokynem ministerstva, což znamená, aby měl personál dostatečné ochranné pomůcky a aby se nákaza dál nešířila. Proto jsem dnes dopoledne kontaktoval ředitele soukromého domova SeneCura ve Vratislavicích, kde jsou schopni nám nabídnout celé jedno patro, které by mohlo sloužit jako infekční, kam bychom mohli umístit 20 až 25 klientů," řekl Svoboda. Druhé oddělení by mohlo podle něj vzniknout v nedávno otevřeném soukromém domově BeneVita na Sychrově, kde jsou schopni poskytnout až 30 lůžek.

Podle Svobody není možné vyčlenit pro infekční pacienty jedno krajské zařízení, protože by to znamenalo náročné přesuny klientů. Bylo by podle něj možné využít Dům Bára v areálu domova na Františkově, kde jsou už dva nemocní s COVID-19, vyčlenit pro infekční seniory, znamenalo by to ale ostatní klienty vystěhovat jinam. "Je výhoda, že v obou těch domech ve Vratislavicích a na Sychrově jsou volná lůžka. Musíme také myslet na nějakou duševní pohodu našich seniorů. Když je budeme neustále přesouvat do prostředí, které neznají, bude to pro ně obrovská zátěž," dodal.

Počet nemocných v Libereckém kraji, u nichž testy prokázaly COVID-19, vzrostl na 54. Nemocní jsou i ve dvou krajských domovech pro seniory. Zatímco v Českém Dubu se nakazil pracovník, který s klienty do styku nepřišel, v Liberci onemocněla zaměstnankyně v přímé péči a dva senioři, kteří spolu byli na pokoji. V celém Česku už je podle informací ministerstva zdravotnictví 2422 potvrzených případů nákazy koronavirem.

čtk