Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prase nakažené africkým morem ulovili na katastru Oldřichova na Hranicích, ochranná pásma se rozšíří

23. 04. 2024 | 11:08

Ochranná pásma vytyčená kvůli africkému moru prasat se na Liberecku brzy opět rozšíří. Je to kvůli nakaženému divočákovi, kterého myslivci ulovili v katastru Oldřichova na Hranicích u Hrádku nad Nisou. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Petr Majer.

"Nákazu u uloveného divočáka potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava. Jelikož se místo, kde byl tento jedinec uloven, nachází mimo takzvané uzavřené pásmo II, dojde v krátké době k úpravě pásem. Uzavřené pásmo II, kde platí nejstriktnější mimořádná veterinární opatření, se rozšíří," uvedl Majer. Současně se podle něj upraví uzavřené pásmo I, což je přiléhající nárazníkové pásmo. "Termín změny bude záviset na jejím schválení Evropskou komisí, která by o této záležitosti měla jednat v závěru tohoto týdne," dodal Majer.

Naposledy SVS měnila ochranná pásma na Liberecku před měsícem kvůli nakaženému ulovenému divočákovi u Chrastavy nedaleko Liberce. Uzavřené pásmo II, tedy oblast s výskytem afrického moru u divokých prasat, aktuálně zabírá 557 kilometrů čtverečních a sahá z Frýdlantského výběžku k Chrastavě. Navazující nárazníková oblast označovaná jako uzavřené pásmo I má 1200 kilometrů čtverečních.

Od počátku nákazy v prosinci 2022 eviduje veterinární správa 62 případů afrického moru u divokých prasat. Z toho v letošním roce jich je zatím pět, čtyři nakažené kusy ulovili myslivci a v jednom případě jde o uhynulý kus. Až na jeden případ byly dosud všechny pozitivní případy z Liberecka. Jedinou výjimkou je před rokem ulovený divočák na Českolipsku. Kvůli tomu je vytyčené ochranné pásmo také v této oblasti, sahá až za Máchovo jezero k Bělé pod Bezdězem a k Bakovu nad Jizerou ve Středočeském kraji.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší a nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená prasata se musí utratit. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou ji ale přenášet.

čtk