Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro zimní pneumatiky platí pravidlo 4x4. Za prohřešky policie inkasuje až 2000 korun

14. 11. 2019 | 10:04

První sníh se na silnicích objevil ve středu. Už máte přezuto? Jak poznáte, že je pneumatika je opravdu zimní? Pneumatiky určené pro zimní provoz mají většinou jednotné označení a to na svém boku. Jedná se o písmena M+S - bláto+sníh (mud+snow) nebo winter – zima.

zimaAutoNew
K povinnostem řidiče patří i ometení sněhové čepice ze střechy vozu. Ilustrační foto

Pro zimní pneumatiky platí pravidlo 4 x 4:

 4 stejné zimní pneumatiky na voze

Při montáži pouze 2 ks zimních pneumatik, například na poháněnou přední nápravu, zajistíte rozjezd vozu. Pokud však na zadní nápravě necháte pneumatiky letní, které v zimním období ztrácejí takřka veškeré svoje jízdní vlastnosti, můžete velmi lehce dostat vozidlo do smyku. Pokud necháte zimní pneu pouze na zadní nápravě a na přední necháte pneumatiky letní, je velmi pravděpodobné, že při zatočení nebude vozidlo reagovat a pojede rovně!

 4 zimní sezóny - doba pro použití pneumatik

Zimní pneumatika stárne podstatně rychleji než pneumatika letní. Je to díky používání více druhů olejů a směsí silic, než u pneumatik letních. Tyto přísady se postupem času z pneumatiky vytrácejí díky chemickým procesům.

 4mm - minimální hloubka dezénu 

 Pokud klesne hloubka dezénu pod 4mm, pneumatika již nemá díky úbytku vzorku dostatečné schopnosti záběru. Například pokud klesne hloubka dezénu pod doporučené minimum, pravděpodobně se setkáte s problémy nejen při jízdě ale už při samotném rozjezdu, kdy pneumatiky začnou prokluzovat!

 4 měsíce v roce - uplatnění pro zimní pneumatiky 

Zimní pneumatika má uplatnění nejen na zasněženém povrchu. Její využití začíná už při poklesu teploty pod +7°C. Nezapomínejte, že i když je během podzimního dne +10° až 12°C mohou večerní a hlavně noční teploty klesnout podstatně níže!

I přes to, že obujete zimní pneumatiky, nemůžete jezdit na sněhu a ledu stejně, jako po suché silnici. Fyzikální zákony platí i pro vozidla se zimními pneumatikami.


Zimní výbava a zákon:

Podzimní a zimní období s sebou přináší povinnost pro řidiče užít na vybraných úsecích a za nepříznivého počasí zimní pneumatiky. Jaká jsou konkrétní pravidla vyplývající ze zákona č. 361/2000 Sb. O provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)?

Paragraf 40a výše zmíněného zákona říká, že v období od 1. listopadu do 31. března, pokud

- se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo

- lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,

- lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.

Za nerespektování tohoto zákonného ustanovení hrozí řidičům v blokovém řízení pokuta až do výše 2000 Kč.

Jinými slovy – řidiči osobních motorových vozidel musí mít v období od 1. listopadu do 31. března na sněhem, ledem či námrazou pokryté komunikaci zimní pneumatiky a to s hloubku dezénu nejméně 4 mm. Zároveň se na ně vztahuje tato povinnost i v případě, kdy sice není komunikace pokryta sněhem či ledem, ale reálně hrozí, že k tomuto dojde (začíná sněžit či pršet apod.).

Pozor na tuto značkuZároveň by řidiči měli respektovat dopravní značku „Zimní výbava“.  Tato značka vymezuje úseky pozemní komunikace, kde je povinnost užít zimní pneumatiky za každého počasí, nikoliv pouze v případě nepříznivých klimatických podmínek. Důležité je upozornit, že značka „Zimní výbava“ nemá časově omezenou platnost, tudíž netýká se pouze období od 1. listopadu do 31. března.

Za nerespektování tohoto dopravního značení řidičům také hrozí v blokovém řízení pokuta až do výše 2000 Kč.

PČR/ Dagmar Sochorová

Přehled úseků se značkami "zimní výbava" v Libereckém kraji

silnice začátek úseku konec úseku okres
II/294 Rokytnice nad Jizerou Vítkovice Semilsko
II/286 Vítkovice Horní Mísečky Semilsko
III/28620 Jestřabí v Krkonoších Rezek Semilsko
III/28624,28626 Dolní Štěpanice Benecko-Mrklov Semilsko
III/0143 Buřany Františkov Semilsko
III/0144 Bratrouchov Bratrouchov Semilsko
III/0146 Stromkovice Stromkovice Semilsko
III/29056 Paseky nad Jizerou Paseky nad Jizerou Semilsko
III/28623 Poniklá Poniklá Semilsko
III/28621 Víchovská Lhota Víchovská Lhota Semilsko
III/28620 Hrabačov Křižlice Semilsko
III/29018 Dolní Kořenov Horní Polubný Jablonecko
III/29019 Kořenov Jizerka Jablonecko
III/29022 Josefův Důl Hrabětice Jablonecko
II/290 Bílý Potok Smědava Liberecko
II/290 Desná Desná Jablonecko
III/2904 Mníšek Raspenava Liberecko

zdroj: Liberecký kraj