Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Trojstrannou zahraniční spolupráci a dvacet let v Evropě připomenou o víkendu Slavnosti Trojzemí

23. 04. 2024 | 10:16

Unikátní spolupráci mezi třemi spolu sousedícími městy a regiony si v sobotu 27. dubna 2024 připomenou na Trojzemí v Hrádku nad Nisou. Města Hrádek nad Nisou, Žitava a Bogatynia společně s institucemi Evropské unie a partnery z Německa, Polska a České republiky připravily pestrý mezinárodní program pro všechny věkové kategorie.

TrojzemíKOule
Z předchozích Slavností Trojzemí, foto archiv

Kromě zajímavých a nevšedních kulturních vystoupení interpretů ze všech tří zemí čekají návštěvníky také oblíbené a vyhledávané regionální kulinářské speciality. Akce má také vzdělávací charakter. Veřejnost bude moci během dne diskutovat s politiky o otázkách týkajících se Evropy. K dispozici bude mnoho stánků, ve kterých zájemci naleznou otázky a informace k evropským tématům, přeshraniční spolupráci a zejména k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu, které se v České republice budou konat od pátku 7. do soboty 8. června.

K dispozici bude také Evropský Expres – vláček na kolech, který bude křižovat Trojzemí. Česká, Německá a Polská republika budou přes řeku Nisu spojeny dvěma mosty. Během pěti minut se tak můžete ocitnout ve třech evropských zemích.

Večer již tradičně vzplane oheň tří zemí.

Akce se koná u příležitosti výročí 20 let od vstupu České republiky, Polska a dalších osmi zemí do Evropské unie, které se uskutečnilo 1. května 2004. Oficiální zahájení je ve 12:00. Vstup je zdarma.

Na prezentačním stánku Svazku měst Hrádek nad Nisou, Žitava a Bogatynia bude moci veřejnost také podepsat po celou dobu konání slavností Petici za zlepšení kvality železničního dopravního spojení z Hrádku nad Nisou do německé Žitavy.

Program slavností:

12.00 Oficiální zahájení evropskou hymnou, proslovy starostů Svazku měst Hrádku nad Nisou, Bogatynie a Žitavy, zástupců regionální a evropské vlády

13.00-23.00 Pestrý program na pódiu s kulturními skupinami ze všech tří zemí

13:00 Dechový orchestr Turów (PL)

13:40 The Saxonz (D) – 1. část

14:00 Lokální hudební vystoupení z Bogatynie (PL): IZIZ, Bozena Mazowiecka, Dziecięco - Młodzieżowy Zespół Działający przy Bogatyńskim Ośrodku Kultury, Rozmaryn

15:20 The Saxonz (D) – 2. část

15:45 Schlegler Blasmusikanten – dechový orchestr (D)

17:20 Společný koncert dětí a mládeže z Chemnitz, Zschopau a Chomutova (Sächsische Mozart-Gesellschaft e.V a Základní umělecká škola Chomutov) uvedeno Česko-německým fondem budoucnosti (CZ+D)

18:00 Big'O'Band (CZ)

19:20 Banda Comunale (D)

20:45 ABBA STARS (CZ)

20.00 Tradiční oheň tří zemí

Na místo konání se návštěvníci dostanou veřejnou dopravou, pěšky i na kole. Na místě jsou k dispozici stojany na kola. V případě příjezdu automobilem je parkování zajištěno na české straně u areálu jezera Kristýna. Z tohoto parkoviště bude jezdit od 10:00 hodin každých 15 minut bezplatně na Trojzemí vláček Evropský Expres.

Více informací na: https://zittau.de/cz/europafest

LK/Andrea Fulková