Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výrobci se mohou hlásit do soutěže o Regionální potravinu, příjem přihlášek končí v půlce května

24. 04. 2025 | 5:45

ýrobci a farmáři v Libereckém kraji se ještě mohou hlásit do soutěže ministerstva zemědělství o značku Regionální potravina. Lhůta pro přihlášení končí ve středu 14. května, řekl ČTK mluvčí kraje Filip Trdla. Soutěž se koná ve všech krajích s výjimkou Prahy.

uzeninyParky
ilustrační foto

Liberecký kraj má také vlastní soutěž o Výrobek roku Libereckého kraje, tam lhůta pro přihlášky skončila už 1. dubna.

Soutěží se v devíti kategoriích, loni v 15. ročníku Regionální potraviny posuzovala porota v Libereckém kraji 93 výrobků od 29 farmářů a potravinářských firem. Nejvíc přihlášených bylo loni v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje, do této kategorie spadala téměř třetina výrobků. Zvítězila Hruškovice od společnosti Raspenava Distillery. "Také mě velice potěšilo vysoké procento těch, kteří se soutěže zúčastnili poprvé," doplnil koordinátor soutěže v kraji Václav Chábera.

Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka Regionální potravina garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. "Zájem o takto označené výrobky roste, zaznamenáváme to i my sami na trzích," řekl ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, který vlastní malou mlékárnu.

Značku Regionální potravina mohou získat malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Pravidla jsou poměrně přísná, v minulosti dva výrobky v Libereckém kraji o označení přišly. Značku ztratil celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou, když na jaře pekaři použili jablka ze zahraničí, protože tuzemská už na trhu nebyla. O značku přišla také ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval, kvůli problémům s hygienou.

V Libereckém kraji nejde o jedinou potravinářskou soutěž, do 1. dubna se mohli farmáři a výrobci hlásit také do soutěže Výrobek Libereckého kraje 2025. Zatímco o značku Regionální potravina se mohou ucházet jen malí a střední výrobci do 250 zaměstnanců, soutěž o Výrobek Libereckého kraje omezení nemá, ani označení nemá časové omezení. Slavnostní vyhlášení nejlepších výrobků v 21. ročníku se uskuteční tradičně na Krajských dožínkách, které budou letos 6. září v Brništi na Českolipsku.

čtk

Proč se zúčastnit soutěže Regionální potravina?

1) Prestiž a ocenění kvality → prestiž je hlavní motiv výrobců pro získání tohoto ocenění, které je vnímáno jako symbol kvality a důvěry.

2) Podpora prodeje → značka Regionální potravina posiluje důvěru u zákazníků, což vede ke zvýšení prodeje a k rozvoji vašeho podnikání.

3) Budete vidět → zapojením se do různých marketingových aktivit projektu vám značka umožňuje být více vidět.

4) Spolupráce → projekt poskytuje skvělou příležitost k navázání nových kontaktů s dalšími producenty, restauracemi, obchody a dalšími partnery v potravinářském průmyslu.

5) Podpora udržitelnosti → soutěž podporuje výrobce, kteří kladou důraz na udržitelné zemědělství, šetrný přístup k přírodě a péči o životní prostředí pro lepší budoucnost nás všech.

6) Výhody bez jakýchkoliv nákladů → výhrou v soutěži Regionální potravina můžete pouze získat. Celý proces administrace a získání značky je zcela zdarma‼

Jak se zapojit?

V případě, že se řadíte mezi producenty či výrobce potravin s podnikem do 250 zaměstnanců a Váš produkt je vyroben převážně z lokálních surovin, tak neváhejte a přihlaste se. Celý proces je rychlý a snadný, nemáte se čeho obávat.

převzato z www.kraj-lbc.cz