Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kamenářský dům muzea v Turnově se na léto změní v prvorepublikový hostinec, je součástí výstavy věnované pivovarnictví

27. 06. 2024 | 5:00

V prvorepublikový hostinec se promění na letní prázdniny Kamenářský dům muzea v Turnově v Českém ráji. Jde o součást dvojvýstavy věnované pivovarnictví a pohostinství v tomto regionu, která začne ve čtvrtek. K těmto tématům se váže také historie jedné budovy turnovského muzea, neboť až do roku 1949 byla hostincem. ČTK to dnes řekl kurátor výstavy David Marek.

turnov pivo vystava turnov 3
Výstava věnovaná pivovarnictví a pohostinství v muzeu v Turnově, foto: Artur Irma

"My máme kancelářské prostory v bývalém hostinci U Bažanta a tomu jsme uzpůsobili přízemí Kamenářského domu. Udělali jsme z toho hospodu U Bažanta, protože z okna Kamenářského domu na tu původní budovu vidíte," uvedl Marek. Dočasně vytvořený hostinec bude podle něj funkční, limonády tam budou čepovat každý den a pivo každou středu. Půjde o Svijanskou 460, která se na běžný trh dostane až na podzim.

Expozice v horním patře Kamenářského domu připomíná také další hostince, které v Turnově byly za přelomu 19. a 20. století. Tehdy jich bylo ve městě mezi 30 a 40, z toho asi třetina na turnovském hlavním náměstí. "Bylo jich víc než dnes, ale nemůžeme si pod tím představit pokaždé restauraci dnešního typu, kam se vejde sto lidí. Byly to i hostince, kde byly třeba jen dva nebo tři stoly," podotkl kurátor výstavy.

Výstava věnovaná pivovarnictví a pohostinství v muzeu v Turnově, foto: Artur IrmaV této části výstavy budou k vidění také raritní historické pivní láhve z místních pivovarů, které má muzeum zapůjčené od tří sběratelů. "Máme tady jak pivovary Malý Rohozec nebo Svijany, které ještě fungují, tak ty zaniklé jako Hrubý Rohozec, Kost nebo třeba Hrubá Skála," řekl Marek. Například z hruboskalského pivovaru je na výstavě láhev ze začátku 20. století, na které je emblém Trosek, nebo tam jsou porterové láhve, do nichž se stáčelo devatenáctistupňové tmavé pivo Malvez.

Tato část výstavy nazvaná "Kde se pivo pije…" potrvá do 8. září, druhá pojmenovaná "Kde se pivo vaří…" do 19. ledna příštího roku. Na ní se návštěvníci dozvědí, že s městem je pivo spojené zřejmě už od jeho počátku ve 13. století. Na začátku 15. století se turnovské pivo dováželo do Prahy a spolu se svídnickým a žitavským bylo považováno za znamenité. V minulosti bylo malých pivovarů v Turnově poměrně hodně. "Technologie výroby piva byla dřív samozřejmě mnohem jednodušší. Takže těch domů, kde se vařilo pivo, bylo podstatně více. Když se třeba budeme bavit o 17. století, tak víme, že tady bylo deset domů, kde se vařilo pivo," uvedl Marek.

Výstava věnovaná pivovarnictví a pohostinství v muzeu v Turnově, foto: Artur IrmaAsi největší přímo ve městě byl bývalý vrchnostenský pivovar, který v roce 1846 získal nejprve do pronájmu a o 30 let později do vlastnictví sládek Josef Táborský. Maxima dosáhl výstav Táborského piva v roce 1933, kdy se blížil ke 20.000 hektolitrů, o deset let později za války pivovar zanikl.

Tradici vaření piva ve městě obnovila před pěti lety společnost Měšťanský pivovar Turnov, loni činila její produkce 2500 hektolitrů. Řadí se tedy k minipivovarům. "Je tam pan sládek Blaževič, který vyrábí iks druhů piva. To pivo je klasické spodně kvašené typu plzeňského, ale má svoji samozřejmě specifickou chuť," dodal kurátor výstavy.

Výstava věnovaná pivovarnictví a pohostinství v muzeu v Turnově, foto: Artur Irmačtk