Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Knihovna v Semilech slouží mladým a seniorům nejen k půjčování knih, ale i ke vzdělávání

03. 12. 2022 | 5:41

Knihovny již dávno neslouží pouze k půjčování knih. Jejich role se posunula a knihovny dnes tvoří jeden ze stabilních vzdělávacích pilířů české společnosti. Stejně je tomu i v Semilech. Kurzy, které semilská knihovna pravidelně nabízí, jsou zaměřeny nejenom na mladší čtenáře, ale i na seniory.

knihovna muž st
Ilustrační foto

Mgr. Jitka Šedinová,ředitelka Městské knihovny Semily: "Jste v důchodu a máte chuť se dále vzdělávat? Na konci ledna naše knihovna otevře další běh virtuální univerzity třetího věku." Kurz Základy letectví a letadlové techniky posluchačům postupně odhalí tajemství a základní zákonitosti stavby letadel, jejich fungování a dalších oblastí, které letecký provoz ovlivňují. Další řada oblíbených přednášek Dějiny odívání pak přesune posluchače do atraktivního 20. století.

Senioři však v Semilech nejenom čtou a navštěvují přednášky Univerzity 3 věku. Knihovna jim nabízí hned několik dalších vzdělávacích kurzů. Již několik let mohou např. pod vedením zkušené lektorky posilovat svoji paměť v kurzu Trénování paměti.

Velký úspěch mezi zájemci zaznamenal kurz Jak na chytrý telefon a tablet, který je určen seniorům nad 65 let. Kurz je realizován v rámci programu Digitální Odysea za spolupráce neziskové organizace Moudrá Sovička, která se zabývá vzděláváním seniorů, a Nadace Vodafone, díky níž jsou semináře zcela zdarma. Cílem projektu je správně a bezpečně naučit seniory ovládat jejich zařízení (chytrý telefon či tablet), tj. zpřístupnit technologie a digitální vzdělání lidem 65+. Ukázat jim a motivovat je, jak se sami mohou postupně naučit vybrané služby používat (komunikační služby, mapové služby, služby integrovaného záchranného systému apod.).

V jednom z kurzů se v semilské knihovně senioři učili pracovat s chytrým telefonem a tabletem. Foto: R. Fries."Se seniory pracujeme v malých skupinkách s maximálním počtem 15 osob," vysvětluje Jitka Šedinová. "Díky nízkému počtu účastníků kurzu je možné i individuální poradenství na místě."

V Semilech byly s kvalifikovaným lektorem Moudré Sovičky v uplynulém roce realizovány již čtyři kurzy, kterými prošlo na padesát seniorů. "V příštích dvou letech se budeme v knihovně více zaobírat mediální gramotností. Zaměříme se na přístup k médiím, kritické vyhodnocování obsahu a také bezpečnost na internetu," dodává ředitelka knihovny.

TZ/Renata Coufalová