Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Semilech sbírá pro výstavu látkové roušky, které používali lidé loni za první vlny koronaviru

26. 08. 2021 | 16:01

Muzeum v Semilech začalo sbírat látkové roušky vzniklé loni za první vlny koronavirové pandemie, chtělo by z nich udělat výstavu. Muzejníci doufají, že jim lidé dodají roušky i s nějakým příběhem, který se k nim váže. Muzeum o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

rouskovnik1
V prvních týdnech pandemie vyrostly po kraji rouškovníky - stromy, z nichž si lidé mohli trhat roušky, které pro ně ušili dobří sousedé. Archivní foto Artur Irma

"V časech koronavirových uzávěr jsme často přemýšleli nad tím, jak v této zvláštní době naplnit jedno ze základních poslání muzejní sbírkotvorné činnosti – tedy shromažďovat doklady života obyvatel v dané době. Zamýšleli jsme se, jaké předměty jsou nejvíce spjaty s ranou covidovou dobou, a vyšlo nám z toho, že jsou to jednoznačně látkové roušky," uvedl historik a správce muzejních sbírek Tomáš Chvátal.

Podle něj budou u nás asi už napořád spojené s příchodem nákazy, s jejich domácím šitím a sháněním materiálu. "Látkové roušky měly mnohdy zajímavý design, navíc se, i když to není dávno, staly díky změněným vládním nařízením a nástupu respirátorů opravdu již historickými kousky," řekl Chvátal. Podle něj jsou jednotlivé roušky navíc spjaté s konkrétními příběhy - komu patřily, kdo je vyrobil a co jejich nositelé v koronavirové době zažili. "Zároveň je rouška bezesporu symbolem této doby, pro jednoho kladným coby znamení odpovědnosti, pro jiného záporným coby symbol omezování svobod," dodal.

Lidé mohou roušky vyráběné i kupované nosit osobně do muzea či zaslat poštou v obálce označené sloganem "Rouška patří do muzea". Ideální bude, pokud bude čistá, vypraná, vyžehlená a spolu s příběhem, který se k ní váže, zabalená v plastovém sáčku nebo papírové obálce. Lidé je mohou posílat anonymně, muzeu stačí, když bude u roušky uvedeno křestní jméno odesílatele, povolání a místo bydliště. "Primárně se soustředíme na Semily a okolí, ale budeme rádi i za zajímavé kousky odjinud. Pokud se nám zajímavých roušek sejde dostatek, rádi bychom je následně představili na výstavce v našem muzeu," dodal ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.

čtk