Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově má reprezentativní přehlídku šperků od českých autorů čtyř generací od 60. let minulého století do současnosti

13. 12. 2023 | 12:43

Kolekce 204 šperků od 24 českých umělců je na nové výstavě muzea v Turnově, která bude mít vernisáž ve čtvrtek večer. Jde o reprezentativní přehlídku děl umělců čtyř generací od 60. let minulého století do současnosti. Lenka Laurynová za muzeum uvedla, že takto velkoryse retrospektivně pojatou výstavu dosud v Turnově neměli.

muzeum sperkyturnov1 1
Kolekce 204 šperků od 24 českých umělců na nové výstavě muzea v Turnově, foto: Artur Irma

"Důležitým aspektem, potvrzujícím status Turnova jako jednoho z center současného českého autorského šperku, je také skutečnost, že drtivá většina prezentovaných autorů je nějakým způsobem spjata se zdejším regionem, ať už svým původem či působištěm nebo studiem na zdejší šperkařské škole či některé z dalších středních škol výtvarného zaměření sídlících v regionu," uvedla v tiskové zprávě Laurynová.

Kolekce 204 šperků od 24 českých umělců na nové výstavě muzea v Turnově, foto: Artur IrmaTurnov je druhým místem, kde je tato kolekce šperků vystavená. Minimalistické formy prstenů, brože evokující op-art či náhrdelníky připomínající art brut mohli před tím obdivovat jen návštěvníci muzea šperků Illiase Lalaounise v Řecku. Kurátorkou výstavy je Julie Bergmann, která pro ni záměrně vybrala více než 200 originálů z dílen českých umělců s cílem poukázat na originalitu českého šperkařství. "Výstava mapuje práci důležitých umělců své generace českého ateliérového šperku od šedesátých let. V té době na scénu vstoupila první generace autorů, kteří šperk vidí jako samostatné umělecké dílo, které hovoří samo za sebe stejně jako 'fine art', nikoli jen jako designový doplněk oděvu," uvedla Bergmann.

Kolekce 204 šperků od 24 českých umělců na nové výstavě muzea v Turnově, foto: Artur IrmaVýstava nazvaná "V plné formě/ Průřez současným českým šperkem" potrvá v Turnově do 4. února příštího roku. Vernisáž bude mít v turnovském muzeu ve čtvrtek od 17:00 ještě jedna šperkařská výstava. Na přehlídce autorského šperku nazvané reGenerace 6 budou práce pedagogů a studentů z ateliéru Karola Weisslechnera na bratislavské Vysoké škole výtvarných umění.

čtk