Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Turnově představí na dvou výstavách výtvarně zpracované dřevěné kostky a skleněné negativy  

13. 07. 2020 | 18:32

Muzeum v Turnově představí na dvou výstavách výtvarně zpracované dřevěné kostky a také skleněné negativy. Obě výstavy začnou tento týden. ČTK o tom informovala mluvčí muzea Marcela Beranová.

Výtvarné miniatury ve tvaru kostky jsou ze soukromé sbírky, jež čítá 90 kusů. Lékař Jaroslav Adam s vytvářením kolekce začal před zhruba 40 lety, kdy získal přenosné sluneční hodiny ve tvaru kostky z období baroka. "Kuriozitu ve tvaru kostky velké šest krát šest krát šest centimetrů opravil a doplnil o dřevěný stojánek," uvedla Beranová. Další kostky jsou dílem více či méně známých malířů, sochařů, řezbářů či sklářů, kteří je výtvarně upravili malbou, kresbou či jinou technikou. Mezi autory patří malíři Vladimír Komárek, Jaroslav Klápště či Jan Kanyza, sochař Jiří Kubík, karikaturista Petr Urban, spisovatel Rudolf Křesťan nebo umělecký zlatník Jiří Urban. Výstava v Kamenářském domě potrvá od úterý do konce srpna.

Druhá letní výstava turnovského muzea začne ve čtvrtek a věnovaná je skleněným negativům, které si nechalo muzeum díky přeshraničnímu projektu digitalizovat. "Na české straně bylo cílem zdigitalizovat objemný soubor více než 12.000 skleněných negativů z přelomu 19. a 20. století, které jsou výsledkem práce několika turnovských fotografů - profesionálů, ale také dvou zapálených amatérů," uvedl historik a kurátor výstavy David Marek. Největší část tvoří soubory nadšeného fotografa a lékaře Jiřího Šolce a kolekce z fotoateliéru V. J. Linharta. "Profesionály pak ještě doplňují práce Jana Šimona a jeho dcery Marty, provdané Solovjové. V jejich podání se návštěvník může těšit na obrázky ze starého Turnova a Českého ráje, dále tu bude představena ateliérová fotografie nebo důležité okamžiky z dějin našeho regionu," uvedl Marek. Muzeum ukáže na výstavě i některé fotografie turnovského lékaře Jana Zemana, které pořídil za první světové války. "V jejichž zákopech strávil několik dlouhých let a nám zanechal obrazy z Haliče nebo severní Itálie," dodal kurátor. Na výstavě budou zvětšeniny, skleněné negativy a s nimi spojená fototechnika.

čtk