Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prostory bývalé konírny na Valdštejně obsadily bestie z erbů české a evropské šlechty

20. 06. 2020 | 14:02

Prostor bývalé konírny na Valdštejně obsadily v letošní sezóně bestie z erbů české a evropské šlechty. Jedná se o novou letní výstavu výtvarníka Aleše Drašnara.

valdštejn konírna
Foto: www.turnov.cz

Od 6. června je pro vás v přízemí aehrenthalského paláce na Valdštejně připravena nová výstava „Erbovní bestie na Valdštejně“. Jak jméno napovídá, jedná se o představení známých i méně známých oblud, které zdobily štíty, znaky či erby evropských a některých českých šlechtických rodů.  

V interiéru bývalých koníren, kde se v minulosti natáčel například pohádkový seriál Arabela, se návštěvníci rázem ocitnou v jiném světě. Budou stát tváří v tvář bájnému baziliškovi, který každého proměnil v kámen pouhým pohledem, či okřídlenému koni pegasovi, podněcujícího básnické ambice. Nebude chybět ani mořská panna, která je dodnes ve znaku polského hlavního města Varšavy, nebo jednorožec, patřící mezi hlavní štítonoše státního znaku Velké Británie. Součástí výstavy jsou i informační tabule, které přítomné blíže seznámí s konkrétní bytostí, která byla zhotovena v životní velikosti.

Autorem mystických figur je Aleš Drašnar, výtvarník z Nového Města nad Metují, který studoval grafickou školu v Praze, a později se privátně věnoval studiu středověkého písma a iluminace. Postupně se v něm projevil zájem o sochařství, zejména ztvárnění tajemných a podivných bytostí. První výstavu strašidel připravil roku 1996 a od té doby jsou jeho expozice k vidění v mnoha sklepeních českých hradů a zámků.

Výstavu je možné zhlédnout každý červnový víkend od 10 do 17 hodin. O prázdninách bude expozice přístupna denně, přičemž bude platit stejná otevírací doba jako v červnu. Vstupné je jednotné 30 Kč. Přijďte se ponořit do bájného světa dávných příšer, o kterých jste možná doposud nevěděli úplně všechno.

www.turnov.cz