Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Riegrova stezka, naučná trasa Údolím Jizery, dostala jméno po slavném semilském rodákovi

05. 05. 2024 | 18:54

Riegrovou stezkou se můžete projít cestou ze Železného Brodu do Semil. Cesta vede skrz romantické údolí Jizery a skalnatým kaňonem Galerie Jizery. Své jméno má po slavném semilském rodákovi doktoru Františku Ladislavu Riegrovi.

Rieger1
Foto z www.kudyznudy.cz

Riegrova stezka je 3,5 km dlouhá naučná stezka, vedoucí z městské části Bítouchov – Semily do Spálova. Trasa stezky návštěvníky provází po pravém břehu řeky Jizery a prochází přírodní rezervací Údolí Jizery u Semil a Bítouchova.

Cesta je zčásti vylámaná ve skále, prochází čtyřmi tunely a po 77 m dlouhé visuté lávce 6 m nad řekou – skalní bloky zde dosahují výšky až 40 m. Na stezce byla vybudována také Bömova vyhlídka s pěkným výhledem na řeku.

Historie Riegrovy stezky se píše již od konce 19. století, kdy Klub českých turistů vybudoval tzv. starou část Riegrovy stezky, 1,3 km dlouhou cestu ze Železného Brodu k soutoku říčky Kamenice s Jizerou. V roce 1901 měla být stezka prodloužena do Semil, ale navrhovatelé narazili na odpor tehdejšího majitele pozemků, který neměl s městem dobré vztahy. Až v roce 1909 se začalo s budováním tzv. nové části stezky od Podspálova do Semil.
 
Plánovaný okruh nad řekami Jizerou a Kamenicí

Klub českých turistů Semily realizuje nápad spojit Riegrovu a Kamenického stezku, který bude dlouhý asi 12 km. Okruh složený z obou stezek povede nad řekami Jizera a Kamenice. Procházel by kolem 544 metrů vysokého kopce Měděnec s Myší skálou, odkud se rozprostírá nádherný pohled především na Železnobrodsko. Výstup na Myší skálu ale zatím vyžaduje velkou opatrnost.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/riegrova-stezka-naucna-stezka-udolim-jizery