Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semilské muzeum provoněla čokoláda, nejoblíbenější dobrota na světě 

25. 02. 2023 | 12:22

Od konce ledna mohou návštěvníci semilského muzea zhlédnout výstavu o nejoblíbenější dobrotě světa – čokoládě – a následně si ji také vychutnat v podobě horkého šálku v pěti možných variantách. Výstava je interaktivní a navštívit ji můžete do 2. června.

kakao bag-2608928 1280
Ilustrační foto

Výstava navazuje na mimořádně úspěšnou výstavu pod názvem Sladký život čokolády, aneb hořkosladký příběh této neřesti, která okouzlila návštěvníky Muzea a Pojizerské galerie již před šestnácti lety, a která se tehdy, podle reakcí návštěvníků výstavy, velmi povedla. Čas letí a děti, které tenkrát okusily kouzlo čokoládové fontány, už dnes mají svoje děti. A ty, které dnes přicházejí do muzea, tehdy ještě nebyly na světě… Za dlouhých 16 let také nastal velký posun v použití, zdobení i složení této pochoutky. Koupit lze dnes např. čokoládu s příchutí slaniny, sýra, cibule nebo tabáku. Existují veganské čokolády a při nákupu lidé berou zřetel na fair trade výrobky nebo ty bez sporného palmového oleje.

Výstava návštěvníky seznamuje jednak s historií pěstování kakaovníků a výroby čokolády, ale upozorňuje zároveň na nejrůznější zajímavosti kolem této sladké pochoutky. Na výstavě jsou k vidění dobové formy na odlévání čokoládových bonbónů i celých tabulek. Pracovníci muzea nezapomněli ani na děti. Čekají na ně například pracovní listy, které je výstavou provedou.

„Určitě se shodneme v tom, že čokoládu všichni raději ochutnáváme, než abychom si o ní pouze četli,“ říká Libuše Krtičková, kurátorka výstavy. „Proto jsme připravili několik možností, jak si ji užít. Nabízíme pět druhů horkých čokolád – bílou, mléčnou, hořkou, rubínovou a cappuccino – samozřejmě s čepičkou šlehané smetany. Skupiny si mohou vychutnat čokoládové fondue s čerstvým i sušených ovocem či oříšky. Pro děti pořádáme malé workshopy, kde se naučí odlít si čokoládová lízátka nebo vyrobit pralinky podle vlastní chuti a fantazie. A pro ty, kdo chtějí mlsat až doma nebo chtějí někomu udělat radost, máme v prodeji výrobky české čokoládovny Carla.“

A proč je právě čokoládě věnovaná taková pozornost? Podle slov Libuše Krtičkové je to i proto, že právě o čokoládě víme, že dokáže stimulovat mysl i tělo a navodit pocity štěstí. Pokud si vybereme tu s vysokým podílem kakaa, můžeme ji dokonce považovat za zdravou potravinu. Kvalitní hořká čokoláda obsahuje spoustu antioxidantů, hořčík, měď, vápník a draslík. Umí také rychle doplnit energetické ztráty těla, což využívají sportovci – od turistů po horolezce – takže ji v nějaké formě najdeme téměř v každém batohu.

Expozice výstavy Nejoblíbenější dobrota na světě. Foto: MaPg SemilyZ historie pěstování kakaových bobů a výroby čokolády

Čokoláda lidstvo fascinuje už po tisíciletí. Je známo, že už asi 3000 let př. n. l. indiáni pěstovali kakaovníky. Aztékové ve 4. století př.n.l. z kakaa vařili první nápoje, které se však s čokoládou, jak ji dnes známe, nedaly srovnat. Šlo vlastně o „hořkou vodu“.

V roce 1502 přivezl Kryštof Kolumbus první kakaové boby do Evropy a časem se z nich stala jedna z nejobchodovanějších komodit světa. Původně byly boby používány jako skutečné platidlo.

Pokud vás zajímá nejenom historie výroby čokolády, ale také rádi čokoládu ochutnáte, výstavu v muzeu pod názvem Nejoblíbenější dobrota na světě, si určitě nenechte ujít. Výstava potrvá do 2. června 2023 a srdečně na ni zveme nejen milovníky sladkých chutí.

TZ/Renata Coufalová