Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Semily mají nového čestného občana. Stal se jím archivář, historik a publicista PhDr. Ivo Navrátil

21. 04. 2024 | 18:31

Čestným občanem města Semily se 15. dubna 2024 stal archivář, historik, publicista, kronikář města Semily, skaut a milovník přírody PhDr. Ivo Navrátil. Zařadil se tak mezi třiatřicet osobností, které se významnou měrou zasloužily o rozvoj, propagaci či dobré jméno našeho města.

semily občan
Na snímku starostka města Semily Bc. Lena Mlejnková, čestný občan města Semily PhDr. Ivo Navrátil a místostarostové Ing. Tomáš Sábl a David Pražák. Foto: D. Chlum

Čestné občanství Ivo Navrátilovi udělilo Zastupitelstvo města Semily především za aktivní působení na poli kulturně společenském. Nejvyšší ocenění převzal v prostorách pojizerské galerie v Semilech z rukou starostky města Bc. Leny Mlejnkové a místostarostů Ing. Tomáše Sábla a Davida Pražáka.

Na slavnostním večeru promluvil další čestný občan města, emeritní ředitel semilského gymnázia Mgr. Miloš Plachta, který popsal široký přínos aktivit oceněného pro město, poděkování pronesla také starostka města Bc. Lena Mlejnková: „Děkuji Ivo Navrátilovi za úžasnou práci pro naše město i region a blahopřeji k tomuto ocenění. Velmi si jej vážím. Zároveň děkuji Zastupitelstvu města Semily za souhlas s udělením čestného občanství. Je to poprvé od roku 2013, kdy bylo čestné občanství uděleno Josefu Vaňkovi a Pavlu Tigridovi."

O krásný hudební program se postaralo trio Monika Chmelařová, Jarmila Jermářová – Vávrová a Jana Vávrová a také semilský akordeonista Petr Ochman. Oceněný Ivo Navrátil kromě titulu čestný občan obdržel i symbolickou čestnou vstupenku na celoživotní volný vstup do semilského muzea, se kterým dlouhá léta spolupracuje nejen na historických výstavách, ale i na vydávání knižní řady Paměť Semilska.

„Je mi velkou ctí zařadit se mezi tak významné osobnosti, jako jsou např. František Ladislav Rieger, Tomáš Garrique Masaryk či František Palacký. Bez pochopení a podpory rodiny bych však nic z toho, co tu bylo řečeno, zvládnout nemohl.“ poděkoval oceněný Ivo Navrátil.

 

 

Kdo je PhDr. Ivo Navrátil

PhDr. Ivo Navrátil, současný kronikář města Semily a emeritní ředitel Státního okresního archivu (SOAK) v Semilech je významnou osobností těsně spjatou s městem Semily. Zasloužil se měrou vrchovatou o rozvoj města zejména na poli kulturně-společenském - po dobu jeho působení na postu ředitele SOAK se stal archiv významným kulturním centrem města. Konaly se zde výstavy prací předních českých výtvarníků, pořádaly koncerty, přednášky či konference, přičemž archivářské práce plnila instituce v rámci nejvyšší úrovně.

Od roku 2018 je kronikářem města Semily, od roku 2015 do roku 2017 vykonával tuto činnost společně se svou manželkou. Jeho kroniky byly dvakrát vyhodnoceny jako nejlepší v Libereckém kraji. Významná je jeho publikační činnost, v níž se věnuje regionální historii. V posledních letech se ve spolupráci s PhDr. Tomášem Chvátalem podílel na vzniku knih v edici Paměti Semilska (je redaktorem všech 10 titulů, spoluautor em knihy Jizerka, aneb cesta za poselstvím hudby, autorem dvou z nich - Na skautské stezce a Pod záštitou svátého Floriána.)

Je jednatelem Spolku rodáků a přátel Semil. Organizuje vyvěšování pamětních desek významným osobnostem města, podílí se na organizaci přednášek, spolupracuje s MaPG, věnuje se publikační činnosti.

Dlouhá léta se věnuje mládeži ve skautské organizaci Semily. Jeho zásluhou byly v Semilech obnoveny oddíly vlčat, světlušek, skautů a skautek, později roverů a rangers.