Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Součástí výstavy květinových zátiší v Semilech byl i akvarelový plenér pro začínající i pokročilé malíře

28. 07. 2024 | 15:12

Díla třiceti tří výtvarných umělců jsou v současnosti vystavena v prostorách semilské Pojizerské galerie na rozsáhlé souborné výstavě květinových zátiší pod názvem Za tichem květin. Několik let sestavovaný výběr, kdy byla některá díla pro účely výstavy zakoupena na uměleckých aukcích, prezentuje obrazy spojené často s velmi silnými příběhy. Například obraz od malířky židovského původu Heleny Wiesnerové byl malován v roce 1943 během internace malířky v nacistickém táboře Terezín. Práce na takových obrazech pomohla autorce přežít. 

semily muzeum malování
Součástí doprovodných akcí k výstavě byl akvarelový plenér pro začínající i pokročilé malíře pod vedením lektorky Evy Pejchalové. Vytvořené malby budou zanedlouho k vidění v prostorách muzea, v sobotu 14. září v 18:30 hodin se pak uskuteční setkání s autory a komentovaná prohlídka.

Na výstavě najdete díla slavných mistrů, jakými byli například Václav Špála či Otakar Kubín, ale i obrazy dnes již téměř zapomenutých a znovu objevovaných malířů jakými byli Charlotta Burešová, Václav Vojtěch Novák nebo Fedor Kracík. Mezi vystavujícími jsou také malíři pojizerští a polabští, ať už žijící (Ludmila a Vlasta Matoušová, Jiří Urban, Jaroslava Bičovská a další), či nežijící (František Jiroudek, Vladimír Komárek, Jiří Salaba, Čeněk Choděra a další). 

Ředitel Muzea a Pojizerské galerie Semily a zároveň kurátor výstavy Miroslav Šnaiberk k výstavě říká: „Sestavit takovou výstavu chce čas, kdy jsme hledali potřebná díla nejen po galeriích, ale i aukcích a v soukromých sbírkách. Výsledkem je dle mého názoru velmi zajímavá a pestrá kolekce děl.“ K výběru současných autorů pak dodává: „Na výstavě jsou zastoupeni i mladí progresivní umělci jako Martin Mulač, Michal Rapant, Alexandra Jiřičková, Martina Meletzká, Barbora Bieylonovič, Eva Pejchalová či Martin Mrkva, kteří dokazují, že žánr květinového zátiší má jako výrazový prostředek stále co říci a není mrtvým tématem. Ostatně můžeme vnímat květinu jako okno do duše autora.“ 

Část vystavených děl je určena k následnému prodeji, kdy 10 % z prodané částky poputuje na nákup děl do výtvarné sbírky semilského muzea. Výstava je k vidění do 15. září 2024.

TZ/Renata Coufalová