Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Semilech otevřou v sobotu odběrové místo pro antigenní testy, rezervace přes krajský web

23. 12. 2020 | 10:07

V Nemocnici v Semilech otevřou v sobotu 26. prosince odběrové místo pro antigenní testy, fungovat bude denně vždy dvě hodiny dopoledne. Zájemci se mohou už teď objednat přes krajský rezervační systém na webu Libereckého kraje nebo nemocnice v Jilemnici. ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS). Místa v rezervačním systému se ale rychle plní, zjistila ČTK.

nemsem 4
archivní foto

Antigenní testování na koronavirus začalo v Česku pro učitele 4. prosince, od 16. prosince do poloviny ledna se mohou zdarma testovat i další lidé. V Libereckém kraji to nejde bez předchozí rezervace, termíny jsou ale většinou do konce roku obsazené.

Odběrová místa na antigenní testy jsou v Libereckém kraji na stejných místech jako na testy PCR u čtyř páteřních nemocnic v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. V krajském městě je zajišťují také odběrová místa u zdravotního ústavu a drive-in soukromé laboratoře Synlab u Home Credit Areny. V pondělí přibylo další odběrové místo u sportovní haly Základní školy v Tanvaldu, rezervační systém je na webu města www.tanvald.cz, odběrové místo v Semilech je tak v kraji už osmé.

Za minulý týden prošlo v Libereckém kraji antigenním testováním na nový koronavirus více než 11.000 lidí, pozitivní výsledek mělo podle Richtera zhruba sedm procent z nich. Denně se v kraji podle hygieniků provádí také kolem 1600 až 1700 PCR testů. Odběrová místa jedou na maximum, bez zapojení praktických lékařů není podle vedení kraje možné dál kapacity výrazně zvyšovat.

čtk