Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezi nejznámější venkovní betlémy v Libereckém kraji patří čtyři, které jsou ale dílem pouze dvou různých autorů

21. 12. 2020 | 0:00

Kdysi stavení obcházeli betlémáci s jesličkami v krosničkách a zpívali koledy. Betlémáky odvál čas, ale stará tradice se tak nějak převrátila v obcházení výstav betlémů, čehož si letos moc neužijete. Naštěstí je v našem kraji k vidění mnoho velkých betlémů venkovních, ke kterým (zatím) vyrazit můžete.

V první řadě tu je z topolového dřeva motorovkou vyřezaný Jírův betlém, největší exponát místního muzea betlémů a jeden z návštěvnických magnetů Kryštofova Údolí. Na rozdíl od orloje a čůrajícího pejska, dalších tamějších atrakcí, je k vidění pouze od začátku adventu do Tří králů, někdy i déle, to v případě, že je tolik sněhu, že na louku nemůže najet odvoz. Letos zdobí malebný „Kryštofák“ již po jedenadvacáté.Jírův betlém v Kryštofově Údolí.Šestnáct metrů dlouhou kompozici, složenou z více jak dvou desítek zvířat, objektů a lidí v nadživotní velikosti, vytvořil roku 1999 malíř, grafik a ilustrátor Josef Jíra (1929 – 2005). K realizaci ho dva roky přemlouval a nakonec přemluvil Martin Chaloupka, který Kryštofovo Údolí mediálně proslavil i již zmíněným orlojem a pejskem.Jírův betlém v Kryštofově Údolí, detail.Druhý Jírův betlém byl 29. listopadu, na rozdíl od předchozích let bez velkých oslav, odhalen na Boučkově statku na Malé Skále. Tento čtyři metry dlouhý betlém je do značné míry menší a o rok mladší verzí betlému v Kryštofově Údolí. Některé postavy jsou vypodobněny téměř shodně, ale maloskalský betlém je částečně kolorovaný. 
Je-li v rámci vládních opatření infocentrum na Boučkově statku vnímáno jako obchod, máte teoretickou šanci si prohlédnout výstavku betlémků umístěnou uvnitř.Jírův betlém na Boučkově statku. (Foto převzato z stránek obce Malá Skála.)S tvorbou Josefa Jíry, svérázného umělce tvořícího na Malé Skále, jste se mohli důkladně seznámit loni, kdy mu výstavu uspořádal nejprve jablonecký Dům národopisců Scheybalových a velký průřez Jírovou celoživotní tvorbou pak představila Oblastní galerie Liberec (viz GENUS.CZ). Na rozdíl od ostatní Jírovy tvorby, která vyžaduje soustředěný pohled vnímavého diváka, jsou jeho betlémy uchopitelné napoprvé a osloví i děti, což byl ostatně Jírův záměr (detaily naleznete na videu ZDE). I když... dobře si prohlédněte jednotlivé výjevy tvořící celek a tváře figur. Možná odhalíte to, co je skryté. 


Za dalšími pozoruhodnými dřevěnými betlémy s postavami v životní velikosti se můžete vypravit například do Frýdlantu nebo do Jablonce nad Nisou. I tyto betlémy nesou na první pohled stejný rukopis. Není divu, vytvořil je jablonecký sochař Tomáš Gärtner.Gärtnerův betlém ve Frýdlantu (Foto bylo převzato z www.mesto-frydlant.cz.)Gärtnerovy práce jsou hojně zastoupené ve veřejném prostoru nejen našeho regionu. Konkrétně ve Frýdlantu vyzdobil městský park. Betlém na nádvoří frýdlantské radnice je tak trochu odškodněním za jinak hojně navštěvovaný a nyní vládními restrikcemi uzavřený mechanický betlém Gustava Simona, umístěný v nedávno zrekonstruované roubence v Zahradní ulici (viz GENUS.CZ).Gärtnerův betlém v Jablonci.Tomáš Gärtner je velmi plodný betlémář, od roku 2010, kdy mu nápad vnukla manželka, jich zatím stačil vyrobit osm. Obdivovat jste je mohli, nebo můžete, kromě Frýdlantu i ve vstupní hale radnice jablonecké, v Koberovech nedaleko Železného Brodu, v Jindřichově, v Mladé Boleslavi, nedaleko Jičína… Gärtnerův betlém v Jablonci.Z mého pohledu je nejzajímavější Gärtnerův betlém v zahradě domu v Jablonci nad Nisou (Skřivánčí stezka MAPA). Je totiž budován postupně a s tím, jak každý rok přibude nějaká nová socha (častěji sochy), roste i jeho popularita a Gärtnerovo narození Ježíška si rok od roku přichází prohlédnout stále větší procesí nejen dřevěné, ale i živé. Gärtnerův betlém v Jablonci, detail.Za povšimnutí stojí zejména to, že každá postava má svůj charakter. Rovněž živost a působivost díla je obdivuhodná, zvláště když uvážíme, že Gärtnerovým tvůrčím nástrojem byla motorová pila. Zahradní výjev je velmi dobře nasvícený, takže ho můžete obdivovat i po soumraku.Gärtnerův betlém v Jablonci, detail.Až budete hledat cíl procházky, jsou venkovní betlémy přinejmenším dobrou záminkou k tomu provětrat se na čerstvém vzduchu. Ale pospěšte si, než i svatým a návštěvníkům betlémského chléva nasadí roušky.Gärtnerův betlém v Jablonci, detail.Text a foto, není-li uvedeno jinak, Mad